Kemenceépítés

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tisztelt érdeklődő!

Szinte a tűz meleget adó, és ételt ízesebbé tevő képességének felfedezésével egy időben jött az emberek igénye a tűz kordában tartására. A 13. század környékén kezdtek kialakulni a mai kemencék. Egyszerű építési módjuk és jó hőtartó képességük miatt terjedtek el Magyarországon is.

A szabadtűzön, bográcsban, kemencében készült ételek íze összehasonlíthatatlan a konyhai tűzhelyen készültekével. A bográcsos ételek készítéséhez ráadásul olyan közösségi tevékenységek kapcsolódhatnak, amelyben az egész család vagy a baráti kör részt vehet.

Az alábbi hivatkozáson szeretném bemutatni, hogyan készül a takaréktűzhely (sparherd), mely melegíti a helyiséget, lehet rajta főzni és külön sütője is van. A kövön másképpen sülnek meg az ételek a sugárzó hő hatására, aki egyszer megtapasztalja… már nem akar lemondani róla.

A kemence az egyik legősibb ember által épített tűzrakóhely-típus.
Szinte a tűz meleget adó, és ételt ízesebbé tevő képességének felfedezésével egy időben jött az emberek igénye a tűz kordában tartására.
A barlangban lakó őseink a kezdetben csak a földre rakott tűzhelyet kezdték el kövekkel körbebástyázni. Az ókori Római Birodalomban már építettek falfűtési funkciót ellátó külső tüzelésű kemencéket, amelyek füstjét a helyiségekben álló üreges oszlopok belsejében vezették ki a szabadba. A 13. század környékén kezdtek kialakulni a mai kemencék. Egyszerű építési módjuk és jó hőtartó képességük miatt terjedtek el Magyarországon is.

A 20. században a kültéri kemencék vették át a beltéri, belső tüzelésűek helyét. Sok falu határában közös kemencéket építettek.

17

A kemence barátságos, természetbarát, és olcsó energiával működő szerkezet. Az egyik legnagyszerűbb dolog, amit az ember tüzeléstechnikában kitalált.
Működése az első kéményes változatainak, a hideg levegőt az ajtó alsó részén illetve a parázsaknán keresztül beszívja, ezáltal a boltozat felsőrészében összegyűlt forró el nem égett gázok oxigénhez jutnak, elégnek, hőt termelnek, jobban kitágulnak és az elég könnyű gázok távoznak a kéményen át.
A nehezebb gázok a hideg levegővel visszafordulnak és így megindul egy lassú cirkuláció.

23

A sütőtér íves kialakítása miatt egy centrifugális hatás jön létre, a láng körbe-körbe jár és az el nem égett gázok folyamatosan visszafordulnak, amíg ki nem könnyülnek, ebben még fontos szerepe van a hőcsapdának, ha nem megfelelő a kialakítás, akkor a láng csak „feljár”, kicsap a száján, állandóan piszkálni kell, tüzelés közben piszkos az alja, nehezen fűl és gyorsan hűl. A rossz kemencét süketnek nevezték. A láng kilövellése ellen úgy lehet védekezni, hogy a kémény száját lejjebb rakják 10 cm-rel, mint a kemencéét. A kemence a fűtés után egy óra múlva kezdte kiadni a meleget.
A hőtartást az elégetett fa mennyiségével lehet szabályozni.

456

Kültéri dongaboltozatos kemence, nyeregkemence építése

Alapozás
Abban mindenki egyetért, hogy a kemenceépítés egyik legfontosabb mozzanata az alapjainak lerakása. Ez az a pont, ahol kellő odafigyeléssel rengeteg későbbi bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat. Ha azonban itt nem figyelünk, máris kicsúszott a kezeink közül az építésének irányítása.
A környezetben látható rétegvonalakból csak sejthető az eredeti talaj szintje,ezért megfelelő megoldásnak tűnik, ha vasbeton alapot készítünk építményünk alá miután pillér vagy pont alappal alátámasztottuk.

8910

Mit jelent a pont alapozás hogyan készítsük el?
A pont alapozás más néven tömb alapozás munkafolyamata. A kemencénk vagy kerti konyhánk méreteihez igazodva a négy oldalán 80-100 centiméter mélységű téglalap vagy négyszög alaptestet alakítunk ki. Ez azért fontos mert a fagyhatár hazánkban 80 centiméter
tehát az alapozási síkunk kialakításánál erre nagy figyelmet kell fordítani. Ezt követően az építményünk határait zsaludeszkával vagy padlóval körbezárjuk. Következik a betonozás ezt három rész sóder egy rész cement összekeverésével történik, ügyelve a minél tömörebb kialakításra.a körbezárt mezőbe vasbeton hálót fektetünk és a betont simított kivitelben dolgozzuk el.

10

Miután elkészültünk a betonozással, fontos hogy a hajszálcsöveken feláramló nedvesség ellen szigeteljük építményünket.
Erre a célra megfelel a kátránypapír. A kátránypapír újrahasznosított és organikus anyagokból készül, mint például préselt, újrahasznosított papírból vagy kartonpapírból, melyet kátránnyal itatnak át. Környezetbarát termék felhelyezése nagyon egyszerű, kiváló vízlepergető hatással rendelkezik.

12

A következő munkafolyamat, a hőszigetelt tűztér befoglaló szerkezet megépítése. Ez a kemence teste, az építéstechnológiai szabályok betartása mellet épülhet kőből, téglából, betonból, ennek a szerkezetnek nincs hőtechnikai szerepe.

131415

Ha több funkciós sütő-főzőhely kialakítását szeretnénk, akkor ki kell telepíteni a konyhát.
De egy kerti konyha nem csak erre jó. Egyrészt nyáron hő-mentesíti a benti konyhát, így nem melegszik fel a belső levegő, másrészt kiváló alkalom a családi együttlétekre, baráti összejövetelekre a közös főzés. Ha kitelepítjük a konyhát, megspóroljuk az ingázást, ki-be mászkálást.

161718

A kemencénk befoglaló szerkezetét elől boltíves fatároló rész kialakításával, a boltív tetején parázsakna nyílást képzünk, itt fogjuk a hamut kihúzni a kemencéből.
Praktikus megoldás lehet a hamuzóláda beépítése.

192021

Ezzel a megoldással a parazsat könnyedén eltávolítjuk, a kihúzható gyűjtőládába.

Hőakku kialakítása.
A hőtárolásban komoly szerepe van a hőakkunak. Ez a fatároló mögött helyezkedik el.
A hőakku hővezetéssel töltődik fel éppen ezért fontos a szerkezet tömörsége,a homok feltöltés után a beépített üveg és a közé szorult levegő végzi a hőtárolást.

222324

A következő munkafolyamat a sütőlapunk kialakítása. Ez lehet csengő nagy méretű tégla, cserép, illetve samott tégla. Az üveg feltöltésre 5 cm homokot szórunk és ezután agyaghabarcsba ágyazzuk a téglát, ügyelve a vízszintes kialakításra.
Fontos még, hogy ez a munkafolyamatunkat megelőzze a téglák  beáztatása. A száraz tégla elvonja a habarcsból a nedvességet és így könnyen elporlik.

 

252627

A következő munkafolyamat a kemence tűzterének megépítése /donga boltozat építés/ !

Minden oldaláról vágott bontott téglából készített formatégla ami kiválóan
alkalmas kemence sütőterének megépítésére !!

Miért ezt válasszuk ?
A kemence boltozatának megépítéséhez a kézzel vetett fával égetett tégla a legmegfelelőbb.
Ezek a téglák levegőn szárítva, fatüzeléses boksában hosszasan égetve készültek.
Lazább belső szerkezetük miatt jobban elviselik a hőterheléskor fellépő belső feszültséget mint a ma gyártott tömör téglák. Ezek a téglák hőterheléskor rétegeiben leépülnek, levesesen leválnak.

Miért kell újrafeldolgozni ?
Miért nem jó ahogy a bontásból előkerül ?
A múltban kézi erővel gyártották a téglát. A téglavető mestereknek különböző
méretű volt a vetőládája.

Hogyan lesz újrahasznosítva ?

A tégla tisztítása után a két hosszú és a két rövid oldalát derékszög alakúra formázzuk.
Az így kapott téglalap alakú formát élére fordítva hat centiméterre formázzuk.

Miért ebből építsük kemencénk sütőterét ?

A minden oldaláról vágott téglahasáb alkalmas a zsinóregyenes sorok kialakítására.
Fontos hogy az agyaghabarcs vastagsága minimalizálva legyen.
Az egyenleten téglából vastag habarcs terítéssel készült boltozatokból
hőterheléskor az agyaghabarcs kipotyog , kimozog visszahullik a tűztalajra.!

A munkafolyamat agyaghabarcs felhasználásával,ügyelve a téglakötés szabályainak betartására történik.

282930

A boltozatunk megépítése után kialakítjuk a beadó nyílást és beépítjük a belső ajtót (TÉVŐT). A kemenceszáj lezárására szolgáló eszköz. Feladata, hogy bezárja a kemencébe a hőt sütéskor, főzéskor.

3132

A belső ajtókeret beépítése szintén agyaghabarcsba, az ajtókereten alul-felül kialakított beépítő tüske, vagy a keret két szélén 6 mm furattal, tokrögzítő csavarral oldjuk meg a rögzítést. A belső ajtó boltíves részénél kapja a legnagyobb hőterhelést, ide samott téglát építsünk be.
A boltíves samottfalazatba érdemes hőmérőt beépíteni, így figyelemmel tudjuk kísérni a kemencénk hőmérsékletét. A hőmérő egy beépíthető szondából és az ebbe illeszkedő mérő egységből áll. Nagyon fontos, hogy a mérőszondát csak a tűz leégése után helyezzük be, ugyanis ez a szerkezet 500 fokig mér, a tűz heves égésekor viszont ennél jóval magasabb 700-800-fok van a kemencében, így a helytelen használat a szonda tönkremenetelét eredményezheti.

333435

A belső ajtó kialakításával egyidejűleg külső ajtót is beépíthetünk. Ez inkább dizájn elem, e nélkül is tökéletesen működik. Fontos eleme a jó működő kemencének a hőcsapda kialakítása. Ez a belső ajtó /tévő/ és a kémény száj /kürtő/ szintkülönbségével érhető el.

A kéményszáj 10 cm alacsonyabb legyen, mint a kemence tűztere, a láng megfordul, mielőtt távozik a kéményen át. A kialakított szintkülönbségnél megreked a meleg.

3637

3839

A beadó nyílás és az ajtókeretek beépítése után kezdjük a kémény falazását. A kémény külső mérete minimum 60×60 legyen, de az esztétikus megjelenés érdekében lehet nagyobb méretű kéményeket is kialakítani.
A kémény rendeltetése hogy a tüzelőberendezésből a tüzelőanyag elégetésekor keletkező füstgázokat elvezessék.
A kéményépítés előtt a téglákat ki kell válogatni. Repedt, deformált kipattogzott téglák nem építhetők be. A kéményfalazás előtt a téglákat legalább fél óráig be kell áztatni.
A kémény működése a huzat elvén alapszik. A meleg füstgáz‐levegő keverék könnyebb, mint a külső hőmérsékleten lévő levegő és ezért felfelé áramlik. Fontos a kémény belső felületének az elsimítása, ez a füstgázok turbulenciáját okozza, megnöveli a füstgázok áramlásának súrlódási ellenállását. A kémény külső mérete minimum 60×60 legyen, de az esztétikus megjelenés érdekében lehet nagyobb méretű kéményeket is kialakítani.

4041

4243

A kémény megépítése után visszatérünk a dongaboltozathoz. Miután ezt agyaghabarcsba falaztuk, biztosítani kell a vízzáró réteget. Ezt üvegszálas hálóval flexibilis ragasztóba ágyazva oldjuk meg…

4445

464748

A donga ezután egy 10 cm vastag téglasorral folytatódik. Ez azért jó, mert ha az első réteget 30 cm vastagságban építjük, akkor nehezen fog felmelegedni a kemencénk.
Ezt a második dongaboltozatot cementhabarcsba ágyazzuk.

495051

A második boltozat megépítése után újra csemperagasztóba ágyazott háló kerül, ezzel még jobban fokozzuk a kemencénk az időtállóságát, illetve ha nem teszünk az építmény fölé tetőt, akkor teljes biztonsággal kizárhatjuk a vízmozgás miatt kialakuló dongaboltozat károsodását.

5253

Miután a második dongaboltozatunkat is lehálóztuk, következik a végső réteg, ami lehet kő, tégla, meszelt, festett, mindenkinek a saját esztétikai ízlésének megfelelően.
Ez már csak egy díszítő réteg a kemence működésére nincs befolyással.

5455

5657

Elkészült a kemencénk,most egy nagyon fontos folyamat jön a kiszárítás. A nyáron épült kemencék természetes úton is ki tudnak száradni a nyitott ajtón beáramló és a kémény kürtön távozó levegő kiszárítja. A folyamatra rá lehet segíteni egy ventilátor behelyezésével.
Két hét természetes száradás után 1-1,5 kg vékonyra vágott fával  begyújthatunk kemencénkben és ezt naponta többször megismételhetjük. A kéményből távozó füstből látni lehet, mennyi gőzt tartalmaz /fehér füst/. Egy hét szárító tüzelés után kemencénk alkalmas lesz sütésre.
Fontos, hogy a szárítási idő alatt az ajtók nyitva legyenek.

585960

Kemence tüzelése
A kemencében célszerű nagy lánggal égetni a tüzelőanyagot az elnyújtott égés nem hasznosítja kellőképpen a fa energiáját.
A kemence hőmérséklete a bevitt tüzelőanyag mennyiségével szabályozható. A kellő famennyiség megválasztása a különböző sütési folyamatokhoz leginkább tapasztalati úton elsajátíthatók.
Fontos megjegyezni,hogy a kemencék a fa minőségére,fajtájára nem érzékenyek. Így különösen alkalmasak a ház körül felelhető fa hulladékok, faipari mezőgazdasági melléktermékek felhasználására.

6162

6364

8586

Mikor van felfűtve a kemence?
A kemence fűtése akkor volt megfelelő, ha a szénvonót, vagy a piszkafát végighúzva a fenéken az szikrázott. A jó kemence már 4-5 dugat után is szikrázott, de azért tovább hevítették, hogy melegebb legyen. Ha a tiszta fenékre fél marék korpát dobtak, s az szikrázva ellobbant, akkor jó volt a fűtés.
(A dugat akkora nyaláb szalma, amely a kemence száján éppen befér.)
Befűtéskor az ellobbant szalma parazsát elteregették a kemence fenekén, hogy azt jól áthevítse. A dugatokat hol az egyik, hol a másik oldalon égették el. Közben az ellentétes oldalon az előző dugat parazsa hevítette a feneket. A tűz helyét azért kellett váltogatni, mert az egyik oldalon égő szalma nem a mellette levő, hanem az átellenes kemenceoldalt melegítette.
Az elhamvadt parazsat szénvonóval kihúzták és a kemence fenekét vízbe mártott söprűvel, vagy kukoricacsuhéval, az ún. pemetével kisöpörték.

6566

Miben süssünk a kemencénkben?
– Agyagedényt már igen régóta használ az emberiség az ételek elkészítésére és tárolására.
Használat előtt fél órára vízben kell áztatni,a magába szívott nedvességnek köszönhetően az ételünk a sütőben finoman megpárolódik, hozzáadott zsiradék nélkül is tökéletes lesz, és a fűszerek íze is jobban átjárja mind a zöldségeket, mind pedig a húsokat.

6768

Öntöttvas edények lábasok
– nagyon jól és főleg nagyon egyenletesen vezetik a hőt, illetve, hogy sokáig megőrzik az étel melegét.
– pizza illetve malacsütésre tepsik, fedővel. Az íves kialakítás miatt a meleg körbeforog, a lecsapódó folyadék
visszajut a tepsibe. Kiválóan alkalmas mindenféle süthető húsok sütésére.

697071

Milyen anyagokat használjunk kemencénk építéséhez?

A kemence boltozatának megépítéséhez a kézzel vetett fával égetett tégla a legmegfelelőbb.
Ezek a téglák levegőn szárítva, fatüzeléses boksában hosszasan égetve készültek.
Lazább belső szerkezetük miatt jobban elviselik a hőterheléskor fellépő belső feszültséget mint a ma gyártott tömör téglák. Ezek a téglák hőterheléskor rétegeiben leépülnek, levesesen leválnak. A régi téglaégető méreteit tekintve 7x4m volt 2,5m belmagassággal. A két oldala partoldalba épült, falai kőből és kis mennyiségű téglából épültek. A szabad oldalát támpillérrel megtámasztották.
A bejárat mellett bal oldalt támfalat építettek, hogy az égetés után a tégláról leszóródott föld ne szóródjon a bejárat elé. Jobb oldalt vastag támpillért készítettek, hogy a leföldelés ne tudja szétnyomni a falakat.

 727374

A dongaboltozat megépítéséhez, agyaghabarcsot használjunk.
Szerintem nem szabad kísérletezni csak megfelelő referenciákkal rendelkező anyagot építsünk be.
A kemence és kályhaépítő agyag habarcsok a magas hő terhelésnek kitett tűzterek tökéletes ragasztóanyagai. Mindössze víz hozzáadásával, könnyen használható, és ami nagyon fontos mivel nem tartalmaz cementet teljes mértékben újra hasznosítható anyagok.

7576

Mi az a samott tégla?

Magas hőállóságú előégetett agyag,színe a keverési arány függvényében sárga vagy vöröses lehet. Nyers anyagai az  agyag, nyers kaolin és alumínium oxid ez egy szervetlen alumínium vegyület fehér színű por /timföld/ minimum harminc százalékban jelen van az összetevők között.
Az előállítása úgy történik,hogy a nyers masszát úgynevezett szalagprésben formálják, majd darabolják. Ezután addig szárítják  amíg a nedvességtartalma nem haladja meg a hat százalékot. Ezután égető kemencében 1000-1200 fokon kiégetik.
A samott téglák vegyileg közömbösek, magas hőmérsékleten is alaktartóak,további jellemzői a méretpontosság és a jó hőtároló képesség.
A kézi építésű tüzelőberendezések, például kályha, kandalló,takaréktűzhely,pizza sütő kemence, tűzterének és tűztalajának megépítésére , illetve a járatrendszerek bélelésére használjuk.

777879

A donga boltozat megépítéséhez a méret tartás és a sütőterünk belső esztétikai látványának fokozására minden oldaláról vágott, több száz éves csengő nagyméretű téglát ajánlok.

808182

Köríves kialakítású kemencék kialakítására, gömb és boglya alakú kemencék építéséhez, formára vágott téglát használjunk.

8384