Kemenceépítés

 

 

 

 

….Hogy a kemencéd ne csak kerti dísz legyen !

A kerti sütögetés az egyik legjobb elfoglaltság, no meg kemence építés !
Remélem hasznos lesz és hathatós segítség lesz eligazodni a kemence építéshez használatos
építőanyagok világában .
Az építés technikai részletekben annak érdekében hogy építményünk
akár generációkon át a család otthonának dísze legyen.

Bajai téglagravírozás egyedi feliratok a Te monogramoddal.!

Kínálatunk kézi technológiával antik
kézi vetésű téglába cégedet,foglalkozásodat,monogramodat utcanevet, emlékképet,idézetet,bármit amit szívesen látnál otthonodban téglabélyeg formájában elkészítjük Megbeszélés alapján eljuttatjuk Neked.
A képen látható 25X12X2,5 méretű címeres tégla kérhető monogrammal évszámmal.!

 

Kültéri dongaboltozatos kemence, nyeregkemence építése!

Hogyan miből miért ?

Alapozás
Abban mindenki egyetért, hogy a kemenceépítés egyik legfontosabb mozzanata az alapjainak lerakása. Ez az a pont, ahol kellő odafigyeléssel rengeteg későbbi bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat. Ha azonban itt nem figyelünk, máris kicsúszott a kezeink közül az építésének irányítása.
A környezetben látható rétegvonalakból csak sejthető az eredeti talaj szintje,ezért megfelelő megoldásnak tűnik, ha vasbeton alapot készítünk építményünk alá miután pillér vagy pont alappal alátámasztottuk.

8910

Mit jelent a pont alapozás hogyan készítsük el?
A pont alapozás más néven tömb alapozás munkafolyamata. A kemencénk vagy kerti konyhánk méreteihez igazodva a négy oldalán 80-100 centiméter mélységű téglalap vagy négyszög alaptestet alakítunk ki. Ez azért fontos mert a fagyhatár hazánkban 80 centiméter
tehát az alapozási síkunk kialakításánál erre nagy figyelmet kell fordítani. Ezt követően az építményünk határait zsaludeszkával vagy padlóval körbezárjuk. Következik a betonozás ezt három rész sóder egy rész cement összekeverésével történik, ügyelve a minél tömörebb kialakításra.a körbezárt mezőbe vasbeton hálót fektetünk és a betont simított kivitelben dolgozzuk el.

Miután elkészültünk a betonozással, fontos hogy a hajszálcsöveken feláramló nedvesség ellen szigeteljük építményünket.
Erre a célra megfelel a kátránypapír. A kátránypapír újrahasznosított és organikus anyagokból készül, mint például préselt, újrahasznosított papírból vagy kartonpapírból, melyet kátránnyal itatnak át. Környezetbarát termék felhelyezése nagyon egyszerű, kiváló vízlepergető hatással rendelkezik.

Hőszigetelt tűztér befoglaló szerkezet kemence alaptest ,

A következő munkafolyamat, a hőszigetelt tűztér befoglaló szerkezet megépítése. Ez a kemence teste, az építéstechnológiai szabályok betartása mellet épülhet kőből, téglából, betonból, ennek a szerkezetnek nincs hőtechnikai szerepe.
Költséghatékonyság érdekében érdemes zsalutéglából vagy pórusbeton téglából építeni,ami tetszés szerint vakolható burkolható festhető.

Boltíves fatároló a kényelmes praktikus használat miatt !

A kemencénk befoglaló szerkezetét elől boltíves fatároló rész kialakításával, a boltív tetején parázsakna nyílást képzünk, itt fogjuk a hamut kihúzni a kemencéből.
Praktikus megoldás lehet a hamuzóláda beépítése.Ezzel a megoldással a parazsat könnyedén eltávolítjuk, a kihúzható gyűjtőládába, kényelmesen a megégés veszélye nélkül  .

192021

Hőakku kialakítása.
A hőtárolásban komoly szerepe van a hőakkunak. Ez a fatároló mögött helyezkedik el.
A hőakku hővezetéssel töltődik fel éppen ezért fontos a szerkezet tömörsége,a homok feltöltés után a beépített üveg és a közé szorult levegő végzi a hőtárolást.

222324

Sütőlap,tűztérfenék,építése !

A következő munkafolyamat a sütőlapunk kialakítása. Ez lehet csengő nagy méretű tégla, illetve samott tégla. Az üveg feltöltésre 5 cm homokot szórunk és ezután agyaghabarcsba ágyazzuk a téglát, ügyelve a vízszintes kialakításra.
Fontos még, hogy ez a munkafolyamatunkat megelőzze a téglák  beáztatása. A száraz tégla elvonja a habarcsból a nedvességet és így könnyen elporlik.

 

252627

A következő munkafolyamat a kemence tűzterének megépítése /donga boltozat építés/ !

Minden oldaláról vágott bontott téglából készített formatégla ami kiválóan
alkalmas kemence sütőterének megépítésére !!

Miért ezt válasszuk ?
A kemence boltozatának megépítéséhez a kézzel vetett fával égetett tégla a legmegfelelőbb.
Ezek a téglák levegőn szárítva, fatüzeléses boksában hosszasan égetve készültek.
Lazább belső szerkezetük miatt jobban elviselik a hőterheléskor fellépő belső feszültséget mint a ma gyártott tömör téglák. Ezek a téglák hőterheléskor rétegeiben leépülnek, levesesen leválnak.

 

Miért kell újrafeldolgozni ?
Miért nem jó ahogy a bontásból előkerül ?
A múltban kézi erővel gyártották a téglát. A téglavető mestereknek különböző
méretű volt a vetőládája.

Hogyan lesz újrahasznosítva ?

A tégla tisztítása után a két hosszú és a két rövid oldalát derékszög alakúra formázzuk.
Az így kapott téglalap alakú formát élére fordítva hat centiméterre formázzuk.

Miért ebből építsük kemencénk sütőterét ?

A minden oldaláról vágott téglahasáb alkalmas a zsinóregyenes sorok kialakítására.
Fontos hogy az agyaghabarcs vastagsága minimalizálva legyen.
Az egyenleten téglából vastag habarcs terítéssel készült boltozatokból
hőterheléskor az agyaghabarcs kipotyog , kimozog visszahullik a tűztalajra.!

A munkafolyamat agyaghabarcs felhasználásával,ügyelve a téglakötés szabályainak betartására történik.

282930

Sütőtér lezárása ajtók beépítése !

A boltozatunk megépítése után kialakítjuk a beadó nyílást és beépítjük a belső ajtót (TÉVŐT). A kemenceszáj lezárására szolgáló eszköz. Feladata, hogy bezárja a kemencébe a hőt sütéskor, főzéskor
.A belső ajtó boltíves részénél kapja a legnagyobb hőterhelést,a füstgázok itt csapodnak a kéménybe
,az ajtó felett minimum 10 centiméteres hőcsapdát kell kialakítani.A belső ajtónkat /tévőnket /
kizárólag samott téglával zárhatjuk körbe.!!

 

 

Kemence belső ajtó /tévő /és a külső ajtó beépítése.!


Az ajtók három mm lemezből készülnek a kereten két oldalon három-három furat, így lemez csavar és hilti
szalag alkalmazásával tökéletesen rögzíthetjük a felnövekvő falazathoz..!
Nem kell befalazó karmot alkalmazni egyszerűen és praktikusan beépíthető. !

 

31

Kemence hőmérő beépítése.!

A boltíves samottfalazatba érdemes hőmérőt beépíteni, így figyelemmel tudjuk kísérni a kemencénk hőmérsékletét. A hőmérő egy beépíthető szondából és az ebbe illeszkedő mérő egységből áll. Nagyon fontos, hogy a mérőszondát csak a tűz leégése után helyezzük be, ugyanis ez a szerkezet 500 fokig mér, a tűz heves égésekor viszont ennél jóval magasabb 700-800-fok van a kemencében, így a helytelen használat a szonda tönkremenetelét eredményezheti.

333435

Külső ajtó beépítése.!

A belső ajtó kialakításával egyidejűleg külső ajtót is beépíthetünk Ez inkább dizájn elem, e nélkül is tökéletesen működik. Fontos eleme a jó működő kemencének a hőcsapda kialakítása. Ez a belső ajtó /tévő/ és a kémény száj /kürtő/ szintkülönbségével érhető el.

A kéményszáj 10 cm alacsonyabb legyen, mint a kemence tűztere, a láng megfordul, mielőtt távozik a kéményen át. A kialakított szintkülönbségnél megreked a meleg.

3839

Beadó nyílás és a kémény építése !

A beadó nyílás és az ajtókeretek beépítése után kezdjük a kémény falazását. A kémény külső mérete minimum 60×60 legyen, de az esztétikus megjelenés érdekében lehet nagyobb méretű kéményeket is kialakítani.
A kémény rendeltetése hogy a tüzelőberendezésből a tüzelőanyag elégetésekor keletkező füstgázokat elvezessék.
A kéményépítés előtt a téglákat ki kell válogatni. Repedt, deformált kipattogzott téglák nem építhetők be. A kéményfalazás előtt a téglákat legalább fél óráig be kell áztatni.

 

 

Hogyan működik a kémény ?
A kémény működése a huzat elvén alapszik. A meleg füstgáz‐levegő keverék könnyebb, mint a külső hőmérsékleten lévő levegő és ezért felfelé áramlik. Fontos a kémény belső felületének az elsimítása, ez a füstgázok turbulenciáját okozza, megnöveli a füstgázok áramlásának súrlódási ellenállását. A kémény külső mérete minimum 60×60 legyen, de az esztétikus megjelenés érdekében lehet nagyobb méretű kéményeket is kialakítani.

4041

Dongaboltozat hálózása !

A kémény megépítése után visszatérünk a dongaboltozathoz. Miután ezt agyaghabarcsba falaztuk, biztosítani kell a vízzáró réteget. Ezt üvegszálas hálóval flexibilis ragasztóba ágyazva oldjuk meg…

464748

Dupla dongaboltozat  !

A donga ezután egy 10 cm vastag téglasorral folytatódik. Ez azért jó, mert ha az első réteget 30 cm vastagságban építjük, akkor nehezen fog felmelegedni a kemencénk.
Ezt a második dongaboltozatot cementhabarcsba ágyazzuk.

495051

A második boltozat megépítése után újra csemperagasztóba ágyazott háló kerül, ezzel még jobban fokozzuk a kemencénk az időtállóságát, illetve ha nem teszünk az építmény fölé tetőt, akkor teljes biztonsággal kizárhatjuk a vízmozgás miatt kialakuló dongaboltozat károsodását.

5253

Kemence dupla dongaboltozatának szigetelése !
A hőtartósság fokozása érdekében és hogy a sütési időt minél jobban elnyújthassuk három centiméter vastag lépésálló
kőzet gyapottal szigeteljük kemencénket .A hőszigetelő lemezt hat centiméteres csíkokra vágjuk így könnyen
felveszi a kemence formáját. A szigetelő lapokat flexibilis csemperagasztóval rögzítjük a téglaboltozatra.

 

Miután a második dongaboltozatunkat is lehálóztuk,  felkerült a szigetelés is következik a végső réteg, ami lehet kő, tégla, meszelt, festett, mindenkinek a saját esztétikai ízlésének megfelelően.
Ez már csak egy díszítő réteg a kemence működésére nincs befolyással.

 

54

Kemence kiszárítása üzembe helyezése !

 

Elkészült a kemencénk,most egy nagyon fontos folyamat jön a kiszárítás. A nyáron épült kemencék természetes úton is ki tudnak száradni a nyitott ajtón beáramló és a kémény kürtön távozó levegő kiszárítja. A folyamatra rá lehet segíteni egy ventilátor behelyezésével.
Két hét természetes száradás után 1-1,5 kg vékonyra vágott fával  begyújthatunk kemencénkben és ezt naponta többször megismételhetjük. A kéményből távozó füstből látni lehet, mennyi gőzt tartalmaz /fehér füst/. Egy hét szárító tüzelés után kemencénk alkalmas lesz sütésre.
Fontos, hogy a szárítási idő alatt az ajtók nyitva legyenek.

 

5960

Hogyan történik a kemencénk felfűtése ?

A kemencében célszerű nagy lánggal égetni a tüzelőanyagot az elnyújtott égés nem hasznosítja kellőképpen a fa energiáját.
A kemence hőmérséklete a bevitt tüzelőanyag mennyiségével szabályozható. A kellő famennyiség megválasztása a különböző sütési folyamatokhoz leginkább tapasztalati úton elsajátíthatók.
Fontos megjegyezni,hogy a kemencék a fa minőségére,fajtájára nem érzékenyek. Így különösen alkalmasak a ház körül felelhető fa hulladékok, faipari mezőgazdasági melléktermékek felhasználására.

6162646385

Milyen  építő anyagokat használjunk hogy ne repedjen, ne füstöljön ,jól tartsa a hőt, hogy ne üljön lelkünkre a szenvedés
ha a kemencénk néhány használat után kerti dísszé válik !

Agyaghabarcs mire használjuk?

A kemence és kályhaépítő agyag habarcsok a magas hő terhelésnek kitett tűzterek tökéletes ragasztóanyagai!
.Az agyag alaptulajdonsága a kövérsége, ez alapján lehet meghatározni mennyi az agyagtartalma a földféleségnek.
Az agyag legegyszerűbb vizsgálata, ha egy maroknyi golyót gyúrunk belőle, ha ez a golyó egy kis nyomástól szétesik akkor nagyon sovány építésre nem alkalmas. !

– közepesen félkövér agyag , könnyen összegyúrható erős nyomásra minimálisan alak változik
– kövér agyag nyomásra kitér alak változik, ezt soványítanunk kell.
A soványítás rostált 3 milliméteres szemcsenagyságú folyami homokkal történik.A legjobb kályha építő agyag ötven százalékos adalékanyag homok hozzáadásával érhető el.

Azt mindenképpen fontos megjegyezni ha nem megfelelő a habarcs összetétele akkor megnövekszik a keverék hőtágulása,elveszíti kötőtulajdonságát!

Kemence építő romonád, kemencés sablon !

Boltövnek építőmesterségben az ívesen (boltozatosan) rakott áthidaló szerkezetet nevezzük, mely két végén támaszkodik fel.
Az ív lehet félkör, szamárhát ív, vagy éppen kosárforma is. A boltív rakását két oldalról kezdték.
Ha csak egy mester dolgozott, akkor is felváltva két oldalról rakta téglákat,hogy egyensúlyban legyen a szerkezet.

Az tudvalévő ha boltövet boltozatot akarunk építeni akkor szükségünk lesz megfelelő támaszra.
Ez többnyire erős faácsolatot jelentett.
Ennek neve sokfelé ramonád, romonád, de ismert az ellenív, ellenzsalu .
Ha a kemence építő téglát nálunk vásárolja akkor a sablont az építés idejére díjmentesen kölcsönadjuk !!

Padlástégla, téglahasáb egyedi felirattal kézi gravírozás !

A természetes padlástégla szépséget és nemességet sugároz. A kézműves technológiának köszönhetően jellemzően egyenleten felületű.Minden darab egyedi és különleges.Különböző méretei lehetőséget kínálnak a ház és környezetének egyedi kialakítására.Jól megmunkálható, cégedet,foglalkozásodat,monogramodat ,utcanevet, emlékképet,idézetet,kézi gravírozásos technológiával megörökítjük !

 

Kemence tűztalaj sütőlap samott téglából !

Mi az a samott tégla?

Magas hőállóságú előégetett agyag,színe a keverési arány függvényében sárga vagy vöröses lehet. Nyers anyagai az  agyag, nyers kaolin és alumínium oxid ez egy szervetlen alumínium vegyület fehér színű por /timföld/ minimum harminc százalékban jelen van az összetevők között.Az előállítása úgy történik,hogy a nyers masszát úgynevezett szalagprésben formálják, majd darabolják. Ezután addig szárítják  amíg a nedvességtartalma nem haladja meg a hat százalékot. Ezután égető kemencében 1000-1200 fokon kiégetik.A samott téglák vegyileg közömbösek, magas hőmérsékleten is alaktartóak,további jellemzői a méretpontosság és a jó hőtároló képesség.

A kemence nagyon tetszik,de nekem se kertem se udvarom mit tegyek ha sütni szottyan kedvem.?
A megoldás mobil kemence,gurulós kemence, mini kemence.

Kemence befoglaló szerkezete gondos lakatosmester keze munkája. Kemence tűztalaj samott téglából készül. A dupla boltozat 8+4cm nagy méretű formára igazított téglából közét gyapot szigeteléssel/15cm vastag /sütőtér előtétfala samott téglából,beadó nyílás téglából,dogba boltozat fehér nemes vakolattal díszítve. Kémény 190cm vastagfalu kandalló füstcső kémény rekesszel szerelve.Tüzér 70x40cm.
A kemence ára 395 000

Scroll to Top

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás