Téglaburkolatok

Biztos pont az épület díszítés világában !

Kedves látogató !

Kreatív alkotó munkával értéket teremtve nagy kapacitású műhelyemben a régi több százéves múlttal rendelkező bontott téglából különböző mérető formájú burkolóanyagokat gyártunk.

.Sokan rajongással tekintenek eme patinás építőanyagra ,számtalan ötlet adódik a látványos újra felhasználásra igyekszem útmutatóval szolgálni a hova és hogyan lehet ezeket szakszerűen beépíteni.

 

Mit lehet írni a tégláról?

A tégla a legegyszerűbb és mégis a legsokoldalúbb építőanyagunk egyike a világ szinte minden táján megtalálható, története egyidős a civilizációval.A tégla nyersanyaga az agyag ez szinte mindenhol megtalálható. A tégla két alap típusa a kiégetett és a napon szárított tégla, azaz a vályog tégla. A vályog téglának rendkívül jó hő és hang szigetelése, rugalmas szerethető anyag ami egyenletes páratartalmat biztosít.
Az égetett téglát kemencékben 900-1150 fokon állítják elő a tégla kiégetése után vízzel szemben ellenálló lesz.  A téglákat minden esetben oxigén dús környezetben égették, vagyis színük a sárgától az élénk vörösig terjed, a beengedett levegő mennyiségének függvényében. A kézi vetésű téglák, gyártásához formázáshoz fából készült sablont használtak, mely a tégla felületének rusztikus, izgalmas, változatos és antik hatást kölcsönöz. Méretük változó annak függvénye, hogy a téglavető mesternek milyen volt a sablonja.

12

Téglaburkolatok alkalmazása az épület díszítés világában.
Ház építése során a legutolsó lépés a burkolás. Mivel nagyon fontos eleme a háznak érdemes átgondolni mit és miért választunk.A téglaburkolat színválasztéka változatos homlokzatok kialakítására biztosít lehetőséget.Be építésűkkel akár véglegesen félretehető a felújítás és az ápolás gondja.
Amellett ,hogy szép és sokáig az is marad,megvédi a mögöttes szerkezetet a környezeti hatásoktól. Az esztétikumos túl a téglaburkolatok beépítése kiváló épület fizikai tulajdonságokat kölcsönöz az épületünknek.
Az alábbiakban szeretném bemutatni , hol és hogyan alkalmazzunk téglaburkolatot,használatukkal hogyan lesznek a felületek patinásak,kellemes megjelenésűek és rendkívül tartósak.

34

Homlokzati burkolatok téglaszeletekkel beépítésévél
A homlokzatfelújítási, homlokzati hőszigetelési munkákat gyakran egészíti ki az épületdíszítés, így egy folyamatban szépülhet meg ingatlanunk külseje. A téglaburkolat jól harmonizál a mai színes vakolatokkal. A hungarocellel szigetelt homlokzati felületeken, ha szeletelt téglával vagy cseréppel burkolunk akkor a tartós biztonság érdekében fém dűbelekkel megerősítjük a burkolandó felületet. Ezek a fém dűbelek rögzítésével a téglaburkolat terhe a falszerkezetre vetítődik.
Mellőzése esetén a falról leválhat a hőszigetelő lemez. Ennek a helyreállítási munkálatai igen nagy költséget emészthetnek fel.Kültérben a burkolat rögzítéséhez minden esetben flexibilis ragasztót használjunk és a fogadó felületet mély alapozóval kezeljük. A lapok felragasztása a két oldali ragasztó ágyas képzéssel történjen.

56

Téglaburkolatok színválasztéka változatos homlokzatok kialakítására biztosít lehetőséget.
Egy vakolt homlokzatot 10-20 évente bizony nem árt felújítani, de minimum átfesteni. A téglaszeletekkel burkolt felületekhez évtizedeken át nem kell hozzányúlni, beépítésével akár véglegesen félretehető a felújítás és az ápolás gondja. A mellett ,hogy szép és nagyon sokáig az is marad megvédi a mögöttes szerkezetet a környezeti hatásoktól. Az esztétikumon túl a téglaburkolatok használata kiváló épület fizikai tulajdonságokat kölcsönöz az épületnek.

78

Háromdimenziós környezet tudatos burkolatok !

 

Tégla hasáb burkolólapok hogyan készülnek?
Bontott kézi vetésű égetett agyagtégla újrafeldolgozásából született ez a rendkívül dekoratív szerethető burkoló elem. A tégla tisztítása után a két hosszú és a két rövid oldalát derékszög alakúra formázzuk. Az így kapott téglalap alakú formát élére elszeleteljük, majd ezt követően 3 cm magas hasábokat formázunk, a burkolóelem hossza eltérő miután a nagy méretű tégla hosszúsági mérete 28cm-től akár 33cm ig előfordul.
Ez attól függ hogy a téglavető mesternek milyen méretű volt a vetőládája.
Ezek a tégla hasábok kiválóan alkalmasak ,pultok,pillérek,köpenyfalak,belső terek díszítő burkolására. Az égetett tömör agyagtégla fagyálló így megfelelő víz elleni kezeléssel homlokzati és egyéb kültéri burkolatként is használható. A hasáb tégla burkolat , készülhet más méretekben is a lényege a szeletek méret azonossága , ami biztosítja a zsinóregyenes sorok kialakítását.

9101012

Rusztikus téglahasáb burkolólapok hogyan készülnek?
A lapok kialakítása egyezik a belső hasábtégla szeletek formázásához.Mégis ez a legkényesebb a tégla feldolgozhatóságát tekintve.Ugyanis ezek a téglák egy falon belül szolgáltak és ilyenformán a beépítésókor habarcsot használtak. A habarcs eltávolítása nem mindig könnyű feladat.
Ha vízben pár órát áztatjuk akkor gyökérkefével tisztíthatóvá válik amennyiben mészhabarcsot használtak beépítésekor. Cementhabarcsos téglafelület megoldására vegyi tisztítást ajánlok. Speciális maró hatású oldatba kell áztatni /sósav/ aztán átkefélni és vízzel lemosni. Kellő alapos tisztítás után rusztikus felületű meleg, természetes, és harmonikus színvilágú burkolólapokat készíthetünk belőle.

13141516

Rétegelt hatású tégla hasáb burkolat hogyan készül?
A családi házak homlokzatai időről időre színesednek, ma már bátrabban alkalmazunk, kombinálunk, merészebb színeket , formákat, többé semmi sem szabhat korlátot kreativitásunknak. A téglaszeletek vastagsága több méretlépcsőben készül. Így be építésűkkel réteges falazat hatását keltő hullámzó felületet kapunk. Készülhet rusztikus formában /tégla külső egyenletlen feleletű/ így patinás aránylag egyszínű felületet kapunk. A tégla belső részének feldolgozásával harsogó mediterrán színvilágú felületképzést tesz lehetővé. Burkoláskor nem kell a feles kötésre törekedni,használatával egyedi különleges felületet kapunk.

17181920

Belső terekben nem jelenik meg a penész a téglával burkolt felületeken miért?
Az égetett agyagtéglának rendkívül jó a páradiffúziós képessége. Ez a hétköznapi nyelvre lefordítva azt jelenti,hogy rendkívül jó a vízfelvevő képessége. Képes gyorsan nagy páramennyiséget felvenni/ úgy viselkedik mint egy szivacs/ ha a lakótérben csökken a páratartalom akkor a tégla felület kipárologtatja ezzel természetes úton gondoskodik az állandó páratartalomról.

Hogyan jelenik meg ez a hétköznapokban?
Főzéskor a gőz állapotú viz vándorolni kezd, kicsapódik a felesleges vízgőz. A mai modern hétrétegű szigetelések és a műanyag festékkel bevont falfelületeken ez a vízmennyiség nem tud eltávozni. /megjelenik az ablakunk üvegén/ Tapasztalatom szerint a téglaburkolatok belső terekben alkalmazása ezt a folyamatot kezelni és orvosolni tudja.

146147148

Rétegelt hatású téglaburkolatok a külső épület díszítés világában.!! Szerethető mert a mai modern harsogó színvilágú nemes vakolattokkal  jól harmonizál! Párkányok ablakok körvonalai egy állított téglasorral jól érvényesülnek . A lapok méretkülönbségei ha szükséges a falazat esetleges hibáit is jótékonyan takarják!

 179 180 181 182

Környezettudatos háromdimenziós téglaburkolat!
Munka neve =
Ötös rétegelt hatású belső téglahasáb burkolat !

Ha unod már a lapos egyenes falfelületeket akkor jó választás a kézi vetésű
téglából készült egyedi megjelenésű meleg hatású természetes alapanyagú
több méretlépcsőben és vastagságban gyártott burkolatunk .
A formai és felületi sokszínűség változatosság jegyében
a burkolólapok különböző magasságban és vastagságban gyártódnak !

 

 

 

 

Az udvari medence burkolata sem lehet másból………
a rétegelt hatású hasábtégla burkolat a megfelelő választás!!!

A zsalukőből helyszínen épített medence típus a legelterjedtebb hazánkban. Népszerű mert a zsalukövek használatával a zsaluzás szaktudása és a zsaluanyag legyártása munkafolyamat elkerülhető. Kellő odafigyeléssel kivitelezve a legtartósabb mondhatni örök értékű darab. A téglaburkolatot a vízmozgás miatt impregnálni kell erre kiválóan alkalmas az universál super magyar termék ami tökéletes védelmet nyújt a felületnek.

150151152153

Rusztikus rétegelt hatású téglaburkolat
Türelmes burkoló szükségeltetik a felrakásához. De szerintem megéri. A külső téglaszeletek a régmúlt időt a kézzel vetett téglák világát hozzák otthonunkba. Használatával nagyfokú variálhatóság, a felület rajzolatát különböző méretek összekapcsolásával tesszük egyedivé. Kisebb és nagyobb terekben egyaránt alkalmazható. A burkolt felületek díszítő elemeként a bélyeges és monogramos téglákat építünk be. Ezek a tégla matuzsálemek ipartörténetünk “jeles” emlékei.

146a147a148a149

Kézi vetésű hódfarkú cserépből készített burkolatok
Az épületek fedésére használt hódfarkú cserép formáját tekintve egyenletes vastagságú derékszögű téglalap. Alapanyaga az agyag ami tájegységenként változó színű volt. Világos sárga ,drapp,és enyhén rózsaszínes cserepek készültek. Régen az agyagot ősszel bányászták ki,és télen át 50-60 cm vastag rétegekben hevertették, hogy kifagyjon kiszellőzzön és a szerves növényi maradványok elrohadjanak benne. Ennek a több száz éves referenciákkal bíró, építőanyagnak az újra feldolgozásával egy nagyon szerethető burkolóanyagot kapunk. Felhasználását illetően, kiválóan alkalmasak,belső felületek, pultok pillérek, köpenyfalak, díszítő burkolására. A termék fagyálló így homlokzati burkolatként is alkalmazhatjuk.

2225

Különleges burkolat hódfarkú cserép feldolgozásával a rétegelt hatású hasábcserép burkolat.
A cserepek mérete változó miután a kézi vetésű hódfarkú cserepet, deszkalapokra rögzített fakereteken készítették. Méretét tekintve a hossza 31cm -től 36 cm -ig a szélessége 13cm -től 18 cm -ig vastagsága másfél és két centiméter között mozgott. Általában egy füllel készültek egyenes vagy a hód farfáról elnevezett félköríves formában végződtek. Ennek a terméknek az újra feldolgozásából született a hasábcserép burkolat. A feldolgozása során a vágási felületet használjuk látszó felületként, akkor egy egyszínű felületet kapunk.Leggyakrabban a világos sárgás ,drappos színekkel ,találkozunk. A cserép felső lapját használjuk látszó felületként akkor sima felületű,vagy domború kialakítással készült a kézi bedolgozásból adódóan rusztikus felületet kölcsönöz a burkolt felületnek.

242326

Belső terek burkolása szeletelt téglával
Nagy a verseny a különböző burkolóanyagok között. A határok, hogy melyiket mikor alkalmazzuk kezdenek elmosódni .Azt gondolom, hogy az otthonunk nagyban megmutatja az aktuális lelkiállapotunkat, hangulatunkat, személyiségünket. Külön öröm, hogy egyre inkább teret nyer a téglaszeletek belső terekben való felhasználása. Ha érdekesre,egyedire vágyik és mindezt hosszútávra szeretné otthonában akkor a téglaburkolat a legjobb választás. Az alábbiakban egy kis útmutatót a beépítéssel kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani. A tégla és cserép burkolat a hordozó felület megfelelő állapotba hozása után minden mai modern építőanyagra felburkolható.

2829

Vizes falfelületek burkolására alkalmas?
Ez a kérdés gyakran felmerül a válasz határozott nem. Első lépésben a felületet megfelelő állapotba kell hozni.
De hogyan?
Én az acéllemezes szigetelést ajánlom. Ez egy hullámosan kialakított az oldalán álló korcokban végződő így összekapcsolható, tehát teljesen zárt rendszert alkotó, erre a célra kifejlesztett anyag.
Általában a szerkezeti fal és a lábazat között mindig van egy hajszálrepedés egy 15 kg-os Samu kalapáccsal,/és határozott mozdulatokkal-kitartással/ bedolgozható.
Van még a fal átfűrészelése de az a vert vályog falaknál nehezen alkalmazható mert a nedves földréteg összezár /omlik/ így az ékelése nehezen kivitelezhető.
Az acéllemezes szigetelés előnye a fűrészeléses megoldással szemben az, hogy nem marad dilatációs rés amit plusz költségként  erre kifejlesztett anyagokkal injektálni kitölteni kell. Alkalmazásával a nedvesség teljesen megszűnik.

3031

Vakolt felületre burkolható a téglaszelet?
Igen ha a felület megfelelő szilárdságú repedésmentes, ha nem akkor a mállós repedezett felületet eltávolítjuk.
Portalanítás , mély alapozó réteg felhordása után a vakolatot két ütemben felhordjuk a falfelületre.
Az első réteg a tapadást elősegítő úgynevezett “gúz” réteg ez legyen folyami éles szemű homokkal összekevert mészhabarcs,
túlzott cementadagolás nem javasolt mert túlságosan merev alapréteget képez így nem lesz lélegző a vakolatunk.
A következő réteg a tisztázó vakolat nagyobb felületű javítások esetén vezető sávokat képzünk és egy léc segítségével egyenesre húzzuk.Ezután a simító réteg következik, de ha az egész javított felületre burkolat kerül akkor nem szűkséges. az érdes felületen jobban megtapad a ragasztó ágy.

323334

Milyen felületekre ne használjunk téglaburkolatot?
Ha az oldalfalon régi festék vagy többrétegű meszelés maradványai láthatóak. Ezt a felületet spaklival és csiszoló papír használatával egészen a vakolatig célszerű eltávolítani. Ha a meszelés alatt repedések vannak akkor azt egy véső segítségével érdemes kimélyíteni, majd kijavítani .A zsákos habarcsok alkalmasak a javítási munkák elvégzésére. Műanyag festékkel bevont felületeket ,ahol burkolatot szeretnénk érdemes “meg pikkelyezni” ez azt jelenti ,hogy a kalapáccsal kis pontokat ,mélyedéseket, képzünk a felületen. Ezekbe a mélyedésekbe fog a ragasztó ágy bele kapaszkodni.ezt követően mély alapozóval kezeljük a felületet. A mély alapozás fontos mert kötőhidat képez a hordozó felület / tégla,beton,vakolat/ és a burkoláshoz használt ragasztó között.

35109110

Mivel  fugázzuk a téglaszeletekkel burkolt felületeket?
A burkolt felületen a téglák szabályos vagy szabálytalan, íves, állított vagy lapjára fektetett formában, díszítő motívumok számtalan formáját teszik lehetővé.A beépített téglaszeletek közötti közöket álló és fekvő hézagnak nevezzük .
Ezeket ki kell tölteni ,erre ma már számtalan előre bekevert fugázó anyagot kínálnak, de magunk is elkészíthetjük.
A hagyományos fugázóanyag a cement habarcs /misung/ Ez három rész folyami vagy bánya homok egy rész cement és víz keveréke.
A jó feldolgozhatóság /képlékenység/ érdekében meszpótló anyagot adagolunk hozzá,oltott mész használata nem javasolt mert a felület kifehéredik. A cement habarcs könnyen bedolgozható,a keverő vizet jól tartja. Megszilárdult állapotában, kellően szilárd, időtálló. Nyári időszakban a megégés ellen a felületet nedvesen kell tartani.

36373839

Hogyan fugázzuk a téglával burkolt felületeket? /Sík tele fuga elkészítése/
A lapok felragasztását követően a felületet megtisztítjuk.Majd ezt követően úgynevezett “fugázás könnyítő ” anyaggal
bevonjuk. Erre tedd-hengert,vagy ecsetet, használjunk. A felületet egy rétegben kezeljük majd 5 óra várakozási idő után kezdhetjük a fugázási munkálatot. A zsákos vagy saját magunk által kevert fugaanyagot fugázó gumival bedolgozzuk a szeletek közti hézagokba.
Ezt követően fugázó szivaccsal a felületet tisztára mossuk.Egy liter fugázáskönnyítő anyagból 8-10 m2 falfelületet tudunk kezelni.Átfórosodott felületnél ne alkalmazzuk. kül és beltérben egyaránt használható.

4041

Téglafelületek fugázása /dörzsölt/ antik hatású felületképzés.
A burkolt felületet portalanítás és az esetleges ragasztó maradványok eltávolítása után meg kell nedvesíteni. A dörzsölt fugázáshoz cement habarcsot keverünk és vakoló kanállal a hézagokat kitöltjük. Ezt követően zsákkal a felület átdörzsöljük. Ezzel a módszerrel öreg antik hatású felületet tudunk képezni. Szürke cement fátyolos különleges egyedi hangulatú felületet az egyenletlen szabálytalan élképzéssel
még egyedivé tehetjük. Ezt a dörzsölt fugaképzést csak a tégla belső szeletekkel burkolt felületen ajánlom.

8687

Téglafelületek fugázása /mélyített fuga képzés/
A téglaépítmények fugázása nem csak takaros kinézetet ad, lehetőségünk van különböző fugázási technikák alkalmazására.
Számomra a mély egyenletesen képzett fugafelületek a legkedvesebbek. Ezt a módszert csak vastagabb szeletek beépítése teszi lehetővé.
Fontos hogy a beépítésre kerülő burkolólapok egységes magassági méretűek legyenek. A hosszusága a lapoknak lehet eltérő méretű nem kell a feles tégla kötésre törekednünk. A hordozó felületet csemperagasztós ágyazattal látjuk el, a centrum téglák vízszintbe hozása után felburkoljuk az első sort. Fontos a kétoldali ragasztóágyas technika alkalmazása. A felburkolt sor külső síkjára egy centiméteres négyszög vasat teszünk és a mögöttes részt kitöltjük a megfelelő képlékenyre kevert /tejföl sűrűségű/ fugázóanyaggal. Minden sor ugyanígy folytatódik. Ha kellően megszilárdult de fontos, hogy még formázható legyen, fugázókanállal, ecsettel a hézagok közti anyagot elhúzzuk simára egyenletesre.

57

Következő oldal >>>

Scroll to Top

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás