Munkáim

LYMPUS DIGITAL CAMERASzeretném, ha tűzhelyeim, kályháim nem az eldobható-megunható trend tárgyai lennének, hanem olyan építmények, amelyek köré egy szép teljes élet rendeződhet. Ha az emberek a kályhájukban tüzet gyújtanának és őriznék azt, s megéreznék, hogy ez házuknak a szíve, lelke, mely élővé varázsolja otthonukat. Ha tudnák, hogy elődeink a tűzben az ősök szellemét tisztelték, az örök lelket, mely összeköt múltat, jelent és jövőt

.Györe Emília iparművész

Mi az a kemence és hogy működik?

Bizonyára sokan élték át a tűz varázsát, testet melengető, szívet-lelket gyönyörködtető hatását. Aki szeretne valamilyen tüzelőberendezést kialakítani az üdülőtelkén, hétvégi házában, kertjében, aki szeretné megtapasztalnia fatüzeléssel készült ételek különleges zamatát ízvilágát erre a legjobb megoldás a Kemence.!
Működése az első kéményes változatainak, a hideg levegőt az ajtó alsó részén illetve a parázsaknán keresztül beszívja, ezáltal a boltozat felsőrészében összegyűlt forró el nem égett gázok oxigénhez jutnak, elégnek, hőt termelnek, jobban kitágulnak és az elég könnyű gázok távoznak a kéményen át. A nehezebb gázok a hideg levegővel visszafordulnak és így megindul egy lassú cirkuláció.
Fontos megjegyezni, hogy a kemencék a fa minőségére, fajtájára nem érzékenyek. Így különösen alkalmasak a ház körül felelhető fa hulladékok, faipari mezőgazdasági melléktermékek felhasználására.!

m101147

A kemence hőmérséklete a bevitt tüzelőanyag mennyiségével szabályozható. A kellő famennyiség megválasztása a különböző sütési folyamatokhoz leginkább tapasztalati úton elsajátíthatók.
A kemencében bármit süthetünk, főzhetünk.  táplál bennünket. A lassan kihűlő kemencében gyümölcsöt aszalhatunk.
A kemencében kétféleképpen is süthetünk. Az egyik lehetőség, hogy hagyományosan módon 2-3 órán át lassú tüzeléssel felfűtjük a kemencét a kívánt hőfokra, majd a hamut kivesszük és betesszük a kívánt finomságokat.
A másik lehetőség, hogy a kemencében, parázs mellett sütjük készre az ételt pár perc alatt. Ilyen étel a pizza,pompos,stb.
A kemence hiába ősi sütő szerkezet, a mai legmodernebb sütők sem tudják felvenni vele a versenyt. A kemenceépítés menüpontban részletesen tájékozódhat az építés menetéről. A felhasznált anyagokról az alapozástól a kemence kiégetéséig.
A kemence hőmérséklete a bevitt tüzelőanyag mennyiségével szabályozható. A kellő famennyiség megválasztása a különböző sütési folyamatokhoz leginkább tapasztalati úton elsajátíthatók.

4494

Milyen kemencét válasszunk?.
Kemencék dupla dongaboltozattal 60×60 sütőfelülettel !

A kerti sütés vagy bográcsozás helyének méretét a család illetve a baráti kör létszámához kell igazítani.A szabadtéri kemencézés egy hangulatos esemény egy családi buli nem nagyon tudom elképzelni, hogy valaki egyedül álldogál a kemence vagy a bográcsozó előtt.!
Ellentétben a normál konyhai főzéssel sütéssel ahol anya készíti az ebédet a család többi tagja a televízió vagy a számítógép előtt múlatja az időt.A kerti sütögetésre odagyűlik a család együtt készítik be a fát ,iszogatnak beszélgetnek körbe ülik a tüzet.

276970

Szabadtéri kerti konyha akár négy négyzetméteren !!

Kert végébe , meglévő teraszok bővítményeként,2×2 méteren megépülhet szabadtéri konyhája
ahonnan friss, illatos kenyerek, zamatos sültek kerülhetnek elő ! A kemence 60×60 sütőtérrel készült a grillező 50×50 méretben .Fontos kiegészítő eleme a kerti konyhánknak a bográcsozásra, tárcsázásra, kialakított tűzrakó hely ahol vörösbortól illatozó pörköltöt, gulyást,vagy akár egy jó csípős Bajai halászlevet, készíthetünk.!

5 6

 

Hol helyezkedjen el az építményünk. Kemencék 60×60 sütő felülettel.

A kerti sütögetőnket lehetőség szerint ne füves homokos terület ölelje körbe mert akkor esős időszakokban a sárban kell megközelíteni.Téglából betonból vagy térkőből a főépület és a sütögetőhely között érdemes közlekedő utat kialakítani.Ügyeljünk arra is hogy közvetlenül a kéményünk környezetébe ne legyenek lelógó ágak! További területet igényel a fa tárolása ! A fatárolónknak fedett teteje legyen.Lehetőség szerint a déli oldalon épüljön az oldalai a levegő által jól átszellőzhetők legyenek. Az alsó sorok ne érintkezzenek a földel.

Dupla donga boltozatos kemencék 90×120 sütőtérrel !

Ezek a dupla falú kemencék a nagy sütőfelületük miatt alkalmasak nagyobb léptékű vendégsereg ellátmányozására
.Építettem már erdei vendégházba , lovas élmény birtokra, és asztalos üzemudvarára ahol például a tulajdonos nagy ínyenc rendszerint kemencés ételekkel biztatja illetve köszöni meg kollégái munkáját. A jól felfűtött kemence fehér korommentes !
Mivel nem szükséges újra és újra felfűteni, ezért alkalmas több étel elkészítésére is .A tüzünk leégése után a parazsat hátra oldalra toljuk a szénvonónk segítségével.Ha esti órákban kemencézünk és már túl vagyunk a fő ételek sütésén a vendégek is haza mentek akkor se hagyjuk üresen kemencénket! Cserépedényben bármilyen leves elkészíthető hiszen
reggel a kemence még mindig 80 -100 fokos.!

14231624

Kemence kerti konyha építésénél tervezésénél alap követelmények !

Kültéri kemencék lakóövezetekben csak a beépíthető helyeken valósulhatnak meg. A kültéri kemencét úgy kell elhelyezni, hogy a szomszédokat nem zavarja. Stabil alapozást kel készíteni, amely lehet egy vasbeton lemezalap 12-15 cm vastagsággal, alatta legalább 20 cm jól tömörített kavicsággyal. Ha a talaj laza szerkezetű, akkor komolyabb alapozás szükséges, amelyhez érdemes építész vagy statikus tanácsát kérni.

Kerti konyha nyári konyha !
A legösszetettebb több funkciójú tüzelőberendezés a nyári konyha, amelyet egy megvalósult példányon keresztül mutatunk be és nevével ellentétben télen is lehet használni, akár egy disznótor alkalmával is. Minden funkciót tud, amelyet egy mai korszerű konyhától elvárhatunk.A védőtető minden kültéri tüzelőberendezéshez javasolt.

Milyen téglát célszerű használni kézi építésű tüzelő berendezések köpenyfalazataként ?

A kerámia tégla a legegyszerűbb, ezzel együtt mégis a legsokoldalúbb építőanyag.!
A bontott nagy méretű tégla kiváló hő és hangszigetelő jó teherviselő, tömör porózus szerkezete
miatt alkalmas ,tőmagkályha ,kemence ,körítő -köpeny falazataként kötő  anyagként agyaghabarcsot használunk !

Mit jelent a tűzálló építőanyag ?

A nem éghető tűzálló anyagok 30 perces égetés után semmilyen elváltozást nem szenvednek, 45 perces égetés után pedig a tömeg- és térfogatveszteség 5%-nál kisebb. Ebbe a csoportba tartozik a tűzálló beton, a cserép, a tégla, az üveggyapot, a samott stb.

Hol alkalmazzunk pórus beton téglát a kemence kerti konyha tervezésénél ?

A pórusbeton tégla hétköznapi nyelvén ytong tégla könnyű formázhatósága miatt alkalmas a kemencénk kerti konyhánk befoglaló szerkezetének építésére.Hőmozgásnak kitett felületek ,szerkezeti elemek építése nem ajánlott hőmozgás okozta feszültséget nem bírja .Hosszú távú folyamatos hőterhelés hatására belső szerkezete fellazul, porlik.

252937

Kemence kerti konyha építőeleme az égetett agyagtégla.!

Az agyag bányából kitermelt agyagot, iszapolták, vagyis eltávolították a nagyobb szennyeződéseket belőle. Ezek után keretekben vetették ki a megfelelő formájú téglákat, s napon szárították. Miután kellőképpen kiszáradt az agyag, került sor az égetésre. Minden alkalommal egy teljes kemencényi téglát gyűjtöttek össze és csak ekkor álltak neki égetni. Ismerték az egyes agyagok tulajdonságait és azt is, hogy a kiégetett tárgy színe függ a beengedett levegő mennyiségétől is. A téglákat minden esetben oxigéndús környezetben égették, vagyis színük a sárgától az élénk téglavörösig terjed. Az égetés után az első osztályúnak szánt téglákat két télen át a szabadban hagyták, hogy a selejt kiszelektálódjon. Csak mindezek után került beépítésre a tégla.

313536

Kemence kerti konyha befoglaló szerkezetét flexibilis ragasztóval burkoljuk !

Vízmozgásnak kitett felületeken fontos szerepet a burkolatragasztó rugalmassága. Amennyiben a tapadóerő nagy, nem engedi el sem a lapot, sem az alatta lévő réteget, elszakadni sem akar, tehát a rugalmassága segítségével levezeti a keletkezett feszültségeket. Ha nem lenne a rugalmasság, valahol elválna, vagy elszakadna a ragasztóágy, ami utat engedne a nedvességnek és a következő tavasszal már le is lehetne lapátolni a kerti konyhánk burkolatát.!

30

Dupla dongaboltozatos kemencék 60×90 sütőtérrel kiegészítő pulttal !
Miért fontos a kiegészítő pult ?

Mindig javaslom a kiegészítő pult vagy pultok megépítését elsősorban a kényelmi szempontok miatt.Gondoljuk meg meghívjuk barátainkat kemencés partira az előkészületetek a konyhában folynak és akkor szembesülhetünk a problémával, hogy kicsi a konyha és mindenki útban van.A kemencénk mellett megépített munkapulton nagy kényelemmel elrendezhetjük az alapanyagokat.Ezek a munkapultok bármilyen formában méretben készülhetnek Miután a legnagyobb igénybevételnek vannak kitéve helyszínen öntött betonfödémet készítünk munkapultunk fedésére és ezt tégla szelettel burkoljuk
Tetszés szerint lehet boltíves vagy négyszögletes kialakítású polc elemekkel szerelve !

73m9

Kemence kerti konyha építésénél tervezésénél alap követelmények !

Kültéri kemencék lakóövezetekben csak a beépíthető helyeken valósulhatnak meg. A kültéri kemencét úgy kell elhelyezni, hogy a szomszédokat nem zavarja. Stabil alapozást kel készíteni, amely lehet egy vasbeton lemezalap 12-15 cm vastagsággal, alatta legalább 20 cm jól tömörített kavicsággyal. Ha a talaj laza szerkezetű, akkor komolyabb alapozás szükséges, amelyhez érdemes építész vagy statikus tanácsát kérni.

121346

454875
m8

Donga boltozatos kemence gömb alakú köntösben. !

A népi hagyományok közül a legfontosabb talán a kenyérsütés. Régen minden háznál volt kemence.A régmúltban nagyszüleink a saját megszokott receptjük alapján , hétvégenként a család egész heti kenyérszükségletét megsütötték. Manapság egyre elterjedtebb a kemenceépítés nálunk az alföldön a dongaboltozatos kemence a legelterjedtebb.

Ezt a jól bevált sütőtér formát próbáltuk egy más köntösbe felöltöztetni Így formailag gömb alakú lett .Talán nem szükséges részleteznem, mekkora élmény volt, mikor elkezdett füstölni, az üzembe helyezés mindig nagy élmény ahogy a lángok
körbetáncolják a boltozatot, ahogy először csak halkan duruzsol majd egyre életképesebben ég pattog harsogóan, és a kemence száján ömlik ki a meleg és a fény.

Kerti konyha !

A kerti konyha leegyszerűsítve a kézzel épített tüzelőberendezések, kemence,takaréktűzhely,grillező,bográcsozó,esetleg füstölő, építmények tetszőleges variálása kiegészítve munka pultokkal rakodó helyekkel ,mosogatóval.Tulajdonképpen a régi házak nyári konyhájának felelnek meg.Rendeltetésük azon túl hogy baráti és családi összejövetelek helyszíne
az év minden szakaszában a konyhánk igénybe vétele,nélkül /ami állitalában ilyenkor kicsi és mindenki útban van/
nagy kényelemmel a tűzgyújtás közös élményétől, a sütögetés főzés bográcsozás közös étkezések szabadtéri lehetőségét biztosítja ,

89

Téglából épített kerti konyhák!

Manapság egyre nagyobb divat többfunkciós kerti sütödét kerti konyhát építeni.Nem kis feladat egyszerre több tüzelőberendezés meg építése, összehangolása a kényelmes használat fontossága,és az építmény esztétikai megjelenése , az anyagok helyes meg választásával szervesen kapcsolódjon a fő épülethez.

Mi az a takaréktűzhely?

A takaréktűzhely, valójában a mai gáztűzhelyek elődjének tekinthető, környezet barát használata mellett, központi eleme lehet otthonának. Használata a nevében is benne van takarékos, ugyanis meleget ad otthonának , főzhetünk rajta és a sütőjében, kenyeret,pizzát különböző tésztaféléket készíthetünk. A téglamennyiség tömege, a beépített samott téglák hőtároló képessége, a tűz kialvása után egyenletesen adja le a tárolt hőmennyiséget. A tűz látványát a beépített üveges ajtón keresztül élvezhetjük. A sütőrész készülhet samottlapokból illetve előregyártott lemezből, a tűztér mellé a füstgázok útjába építjük be. A tésztát körülölelő meleg miatt az egyenletesen sugárzó hő, először egy vékony réteget süt rá, ami benne tartja a nedvességet, így puhább lesz, ráadásul ez a puhasága sokkal tovább napokig – megmarad.

 

 

 

 

 

 

A kézi építésű sparhelt,spór, takaréktűzhely

készülhet bontott téglából, fatárolóval kiegészítve ez csak díszítő eleme az építménynek de használatával a tüzelőnk kiszárad, így használata gazdaságosabb, a vizes fa elégetése kátrányos lerakódást
okozhat,ez hőleadó felületeket szigetel, károsítja kéményünket az égésből keletkezett energia vízgőz formájában a kéményen távozik.fatüzelésű kályhák járatrendszerei.A külső forma kialakítás nagy formai szabadságot biztosít, ívelt és padkás fatüzelésű kályhák járatrendszerei kialakítás,tagolt és párkányos kivitelben megépíthető a külső burkolat lehet hagyományosan vakolt,meszelt kivitelű is.

A takaréktűzhely üzemanyaga a száraz fa !

A takaréktűzhelyeket /sparhelteket /a városokban fával, vidéken pedig kukoricaszárral vagy csutkával fűtötték. Fontos megjegyezni, hogy fa minőségére, fajtájára nem érzékenyek. Így különösen alkalmasak a ház körül felelhető fa hulladékok, faipari mezőgazdasági  melléktermékek felhasználására. tehát a takarék tűzhely használata az egy betáplálásból nyert több funkciója mellett valóban  takarékos megoldást jelent.

 

Takaréktűzhely csikótűzhely sparhelt sütővel !
Mire jó ez a többfunkciós eszköz?

A nevében is benne van takarékos miután egy betáplálásból kiváló hőleadása miatt fűthetünk vele az öntvény platnin megfőzhetjük a család ebédjét a fehér sütőben kelt tészták, sültek, pizza és sütemények készülhetnek A mai modern tűzhely kályhák samott tűztérrel épülnek a tüzér fölé,mellé samott lapokból készül a sütő amit a füstgázok körbejárnak Ennek következtében a tészta egyenletesen pirul,magasra felnyúlik, a benne készült ételek puhasága napokig megmarad Az öntvény platni felület a begyújtás után azonnali hőleadó felület az üveges tűztérajtón.élvezhetjük a vígan lobogó tűz látványát.Fával fűteni hatékony, a jól megépített tüzelőberendezésben környezet barát módon használhatjuk a legősibb tüzelőanyagunkat.!

Nincs kéményem de szeretnék egy takaréktűzhelyt a teraszomra .

Ha utólag akarunk fatüzelésű tüzelőberendezést építeni és nincs lehetőség a téglakémény építésére akkor a legjobb megoldás az épületen kívül gyorsan szerelhető maximálisan biztonságos szerelt kémény.

Barbecue ,grillező ,nyárson sütő ,peka edény, samott tégla béleléssel takaréktűzhellyel kombinálva .

A nyitott tűzterű sütőben keményfát égetünk a parázsból közvetlenül hősugárzással érkezik a moderált hő .A meglehetősen nagyra sikeredett tűztérben lehetőségünk van lábakon álló grillrács használatára. A tüzér felett nagy teherbírású vascsőre
függesztett láncos forgatós bográcsozásra, tárcsázásra.A csendesen izzó parazsat a peka edény kupola részére lapátoljuk így a benne lévő húsok a peka edény tartalma egyenletesen átsül.A kiegészítő elemként megépült takaréktűzhelyen,rakott tűzhelyen,népiesen falmasinán szintén süthetünk főzhetünk jó szolgálatot tesz,kevés fával üzemel gazdaságosan működtethető.

 

Kerti konyha !
Kemence,grillező bográcsozó takaréktűzhely mosogató.!

A kemence 90×60 sütőtérrel 4 cm vastag samott tűztalajjal készült, mellette egy ellenáramú takaréktűzhely 36x25x40 sütővel a füstgáz a kemence kéményébe vezetve.A munkapult helyszínen öntött vasalt betonból téglaburkolattal a grillező samott téglából épült így bográcsozásra is alkalmas.Mellette mosogató előtte gáz üzemű bográcsozó.A kerti konyha hátfala két oldalon és középen 20×20 pillér zsalutéglából periodikus vas erősítéssel a váz kitöltő falazat pórusbeton téglából készült falfülkékkel kombinálva, téglaburkolattal fedve A kerti konyha alapja nyolc ponton kézi földfúróval 100 cm mélységben pont alapon periodikus betonvas erősítéssel ehhez vasbeton hálót rögzítettünk majd húsz centiméter vastag térbeton készült .

Ellenáramú takaréktűzhely fehér sütővel.

A takaréktűzhely mérete 175cm széles 80cm mély és 90-95 cm magas.Samott tűztere harminc cm széles ötven mély negyven magas.
Samott lapokból készített sütője negyvenöt cm mélységben,harminckettő szélesen,ötven cm magasan épült.A tüzelő berendezés ellenáramú fehér sütős kivitelű.Miután nincs felső kémény csatlakozás a gázok felülről lefelé kitöltik a kályhatestet a padlószinthez közeledve a talapzat felett átfordulva felfelé áramolnak a segédkéményen keresztül a főkéménybe,ezért az ellenáramú rendszer megnevezés.

 

 

 

 

 

Milyen anyagokból épül ?

A tűzhely köpeny falazata 500 db téglából,25 vödör/500kg/-kályhás habarcsból készült.A belső szerkezet tűztér, terelők,átégők, 69db samott tégla a samott sütőtér 11 db samott lapból épült.A belső keresztmetszet cserépbéleléssel, a sütő felett kőzetgyapot szigetelést kapott a jobb hőtárolás elérése
érdekében. A segéd kémény talpazati részénél tisztító dugó,a főkémény csatlakozásánál kémény elzáró rekesz
került beépítésre. A tisztító ajtón keresztül tudjuk a főkéményt igény szerint előmelegíteni.

Energia független -takarékos egy betáplálásból három funkció !

Ezek a tüzelőberendezések külső energia forrás nélkül üzemelnek háromfunkciós biztosítva.Takaréktűzhelyünk öntvény platni felülete azonnali hőleadó felület.Megfőzhetjük a család ebédjét,fém vagy zománcozott edényben finom pörköltek,sültek,készülhetnek.A samott sütőnket a fűst gázok minden oldalról egyenletesen körbejárja ,kennek következtében a tészta egyenletesen pirul magasra felnyúlik puhasága napokig megmarad.És nem utolsó sorban élvezhetjük az üvegablakon kiömlő vígan lobogótűz látványát.

 

.

Bográcsozó és szalonna sütő helyek kialakítása egy munkanap alatt választható burkolattal!!

Egy négyzetméternyi meglévő betonfelületre, zsalutéglából megépítjük a bográcsozónk támfalát amiben toldalékelemként beépítésre kerül a tűz fölé beforgatható karos díszesen kivitelezett bográcstartó állvány.Ezután az általunk gyártott pazar színvilágú trapéz alakú formatéglából a hatvan centiméter belső átmérőjű kör vagy félkör alakú falazat épül. A továbbiakban a bográcsos főzéshez már csak egy közepes méretű tűzre lesz szükségünk amit száraz fával táplálunk!!


39

Kemence takaréktűzhellyel,kemence grillezővel közös kéménybe kötve .

Manapság nagy divat a közös kéményes kerti építmények/ kerti kombik/építése. Kemence takaréktűzhellyel,grillezővel
egybeépítve , ezen a tüzelőberendezések füstjét égésterméket az építmények előtt magasló közös kürtős kémények szállítják !
A kémény megépítése miután ez a tüzelőberendezésünk motorja, gondosan megtervezett méretezést, igényel.Valójában a kémény és a környezete egy mindkét végén nyitott, levegővel telt közlekedőedény,ami a hőmérséklet nyomáskülönbség elvén működik A kémény kürtőben /közlekedő edényben / A gázok folyamatosan áramlanak fölfelé a friss levegőt a beadó nyílásnál a kemence szájánál megfelelő méretű szabad nyíláson  biztosítjuk, akkor a sodrás folyamatos. Az ilyen kéményre mondják, hogy jó a huzata!

798081

Téglából épített kerti grillezők !
Az építése egyszerű az előre gyártott vasszerkezetű grillezőt körbeépítjük téglával agyag habarcsba falazva Használata a kihúzható tepsiben amit cseréppel érdemes kibélelni így megnövekszik az élettartalma,faszénből vagy brikettből kell tüzet rakni ! .A brikett a jobb választás vékonyra vágott gyújtóssal amit a rakat tetején helyezünk el a lángocskák hamar életre kelnek ha mégsem akkor fújjuk vagy legyezzük egy bármilyen konyhai eszközzel például húsvágó deszkával
A rácsot használat előtt hagymával vagy olajjal be kell kenni így nem ég oda az étel.
Ha a tüzünk a parázslás szakaszába ért indulhat a grillezés !
.
42

Téglából épített kerti grillezők samott tűztérrel !

Az előregyártott kétszintes beépíthető grillező befoglaló szerkezete minden oldaláról vágott nagy méretű téglából készült.
A tűzszekrény samott tégla falazattal a kémény a szomszédokkal való jó barátság jegyében három és fél méter magasan segíti a keletkezőfüst elvezetését.Az új, tartós és időtálló szerkezet nyugállományba helyezte a korábban vásárolt mobil gurulós grillezőt.Az építmény két oldalán munkapultok segítik a gondtalan sütögetést.

Házfalhoz támaszkodó háromfunkciós kemence kiegészítő pulttal !
Grillezés bográcsozás kemencézés egy építményben !
A sütés főzés a szabadban a bogrács felállításával kezdődik de egyre gyakoribb a grillsütő használata is.
Az épített kerti konyhák formai változatossága ,a családi házak kertjeiben született kemence grillező bográcsozó
komplexumok megszokottá váltak. .Érdemes szót ejteni egy olyan építési megoldásról amikor a
kemencénk három funkciót képes egy időben biztosítani. A fatároló felett samott tűztér épült így a kemence kéménye grillezésre és bográcsozásra is alkalmassá vált.A kemence beadó nyílásában ami tetszés szerinti méretben építhető kisebb tárcsa használatára is van mód sőt ha igény a kéménybe lehetőség van ajtó beépítésére így füstölésre is használhatjuk.A szomszédokkal való békés egymás mellett élés érdekében.érdemes odafigyelni az uralkodó szélirányra és ennek figyelembe vétele mellett megfelelő magasságban építeni a kéményt.

A kemence nagyon tetszik,de nekem se kertem se udvarom mit tegyek ha sütni szottyan kedvem.?
A megoldás mobil kemence,gurulós kemence, mini kemence.

A tűz tényleg mágikus erővel bír. De mi van akkor, ha otthon vagy a barátoknál sincs lehetőség a szabad tüzes összejövetelre?
Már rég megdőlt az a nézet, hogy bográcsozni csak családi házzal vagy legalábbis kiskert kellene. Ha nem rendelkezünk kerttel udvarral akkor sem kell lemondani a fatüzelés fantasztikus ízvilágáról. A kis kemencében készült ételek a mostanra letűnt ízeket a finom füst és a friss kenyér illatát hozzák vissza a mindennapjainkba.

m1m2 m3

Grillező bográcsozó térelhatároló falazattal.!
Az udvar kép kialakításával kapcsolatos igénylistán első perctől szerepel a grillező,bográcsozó,és a téglából épített virágláda igény , és a gondos házigazda régiség gyűjteményének az elhelyezése.!

A grillező bográcsozó környezetének kialakításában a virágtartó edények nem csak dekorációs elemeként, de optikai térelhatároló elemként is felhasználhatóak. A négy oldalán körívben végződő téglahasáb virágtartó ami egy zsalutégla falazatra lett ráépítve kitűnően ellátja térelválasztó szerepét.A grillező bal oldalán kényelmes méretű pult segíti az előkészületeket és a rakodást.A jól megválasztott lámpatestnek köszönhetően a belső udvar határoló falán ízlésesen elrendezett régiségek hangsúlyos,látványosa tulajdonos elhivatottságát tükrözi a régmúlt idők szokások berendezési és használati tárgyait illetően. A térelhatároló falszerkezet burkolata természetesen tégla a régi idők ipartörténelmét bélyeges pecsétes téglák hirdetik,

Kandallók öntvény tűzterek hogyan működnek?
Fontos megjegyezni!!
Az öntvény tűzterek csak folyamatos táplálás mellett hatékonyak és ebből következik hogy nem gazdaságosak. A folyamatos táplálás azt jelenti hogy a tűz leégése után nem adnak meleget, csak kiegészítő fűtésként alkalmazhatóak

!

Kandalló működése !!
Az öntvény tűzterek ,felfűtik a levegőjét annak a helységnek közvetlenül ahol a kandalló található. Mivel a berendezés a gravitációs légfűtés elvén működik, nagyon jól elosztja a meleget a szoba minden pontjára.De mi van a fűtött szobától távolabb elhelyezkedő helyiségekkel?A megoldás egyszerű. A kandallóban keletkezett meleg levegőt hőszigetelt csőhálózaton vezethetjük el a ház távolabbi helyiségeibe. A rendszer rendkívül egyszerű, hatékony és csendes.
Légfűtés működése!!
Az alul kialakított légbevezető csatornákon a hideg levegő beáramlik.összekeveredik a betét által kibocsájtott meleg levegővel,részecskéi kitágulnak így a melegebb levegő felfelé törekvése miatt kialakul egy felfelé tartó áramlás.
A gravitációs elven üzemelő fűtőbetéteknél a szükséges légmozgást,vagyis a betétben lezajló hőátadási folyamatot a levegő fajsúly különbsége indítja be és tartja fent.Nem igényel külső energia forrást tehát elektronika és gépészet nélkül működik!
A légfűtés rendszer kialakítása a padlással rendelkező egyszintes lakóházakba a legcélszerűbb..

535455

 

Kemence kályha építés gondtalanul ! Környezetbarát megújuló,környezet tudatos módon !

!Miért gondtalanul ?

…..mert remek választás azok számára, akik hosszútávú megoldást keresnek.
A fa tüzelés függetlenséget is jelent az energia szolgáltatóktól, hiszen minden külső erőforrás nélkül
meleget ad főzhetünk süthetünk a kézi építésű tüzelőberendezésekben.!

505265

Miért környezet barát a fa tüzelés ?

..Gondoljunk bele a fa kitermelés környezet kímélőbb vagy a földgáz,esetleg a szén
felszínre hozatala .El sem tudjuk képzelni, mennyire hosszú utat tesz meg a gáz, amellyel fűtünk.
A gázvezeték kiépítése karbantartása hatalmas energia bevitellel történik.
Az sem mellékes, hogy míg a gázt a kitermelés helyéről rengeteg segédenergia árán tudjuk a felhasználási területre szállítani.

535455

Miért számít megújuló energiának a Fa. ? 

….A fa viszont egy meg újuló energia forrás hiszen akár emberi beavatkozás nélkül is folyton megújul.
Közvetlen környezetünkben fellelhető. Hazánkban ismereteim szerint minden évben több fa terem,
mint amennyit kivágnak.így nem kell félni attól hogy tüzelő anyag nélkül maradunk.

565758

Miért tömegkályha és nem kandalló,vagy kazán ?

Kazánhoz kandallóhoz képest lényegesen kevesebb tüzelőanyag felhasználás-napi két óra az intenzív égési szakasz, fűtési elfoglaltság előkészület bekészíteni a fát gyújtóst készíteni 10-20 perc.A nagy hamutérnek köszönhetően és a tiszta égésnek hetente egyszer elegendő a hamut összegyűjteni ha megfelelő száraz fát égetünk egy kg fa elégetésekor nyolc gramm hamu keletkezik .A fatüzelés biztosítja a legkellemesebb hőérzetet a köpenyfal hőmérséklete 30-60 fok között ingadozik kisgyermekes családoknál a megégés veszélye kizárt, a fekete sütőben sütni főzni lehet / leves pörkölt húsok sütemények /
Szakaszos üzemű fűtőberendezés az égési idő napi két óra ha száraz fát használunk a kéményen keresztül távozó égéstermék láthatatlan környezet tudatos fűtésmegoldás. Energia független ez azt jelenti hogy elektronika és gépészet nélküli folyamatos hőforrás robusztus megjelenése és a benne égő tűz élővé teszi otthonunkat,házunk központi elemeként a család körbeülheti téli napokon együtt gyönyörködhetünk a kinti havazásban !

Milyen szempontokat kell figyelembe venni tömegkályha építés esetén ?

A tömegkályha leghatékonyabban a ház közepén működne ha figyelembe vesszük az aranyszabályt miszerint a kézzel épített tüzelőberendezések csak azoknak a helységeknek a fűtését biztosítják melyek légterével a fűtött felszínük közvetlen találkozik.! Hétköznapi nyelvre ez azt jelenti a Tömegkályha addig képes a légteret befűteni ameddig ellát. !


Milyen méretű tömegkályhát építsünk ?
Hogyan számítsuk ki a befűtendő tér hőigényét ?

Az épület hőszükségletét mérnők számolja ki ami alapján nagy biztonsággal megválasztható a legalkalmasabb teljesítményű készülék !Vannak úgynevezett ököl szabályok erről néhány gondolat.A régebbi építésű átlagos családi házak és lakások helységeinek hőigénye ökölszabály szerűen 30-50 w/ légköbméter között van .A befűtendő helység légterének a kiszámítása alapterület szorozva belmagassággal,plusza födém vastagsága .Számoljunk az alsó értékkel.. 40m2 alapterületű x 2,7 m belmagasságú lakrész a példánk .40×2,7=108 m3- 108×30= 3,2 kw óránként.A tömegkályha fűtőképességét átlagosan 500w/m2- kályha felszíne négyzetméterben számoljuk !!Tehát ha a hőveszteséget 3,2 kw elosztjuk 0,55 az eredmény 5,8 -felkerekítve hat négyzetméter felületű tömegkályhára lesz szükség a helység felfűtéséhez.

Tömegkályha milyen anyagokból épül ?
Külső megjelenésben készülhet rusztikus régi idők emlékét idéző kézi-készítésű nagy méretű bontott
téglából ,vagy vágott felületű harsogó színvilágú újrafeldolgozott téglából.Belső szerkezete a mag 25x12x6,6 méretű samott téglából épül tűz álló habarcs ágyazatba , komplett cserép béleléssel ami a teljes belső keresztmetszeten felfut így hosszabb élettartalmú alacsony szervizigényű tüzelőberendezés építhető.
Miért fontos az épületeink  szigeteltsége ?
Nagyon fontos mielőtt kályhát építünk…meg kell győződni az épületünk milyen mértékben van hőszigeteléssel védve mert egy szigetelés nélküli házban az energia harmincöt százaléka a falakon huszonöt százaléka az ablakokon tizenöt százaléka a padlón és hőveszteségünk a szigeteletlen födém irányában huszonöt százalék értékre tehető.
 

Tömegkályhával egybeépített takaréktűzhely !

Ezek a tüzelőberendezések külső energia forrás nélkül üzemelnek három funkciót  biztosítva .Elsődlegesen tömegkályhánk napi két begyújtassál folyamatos hőforrásként biztosítja otthonunk melegét mini kemencéjében süthetünk főzhetünk ételt melegíthetünk.Az őszi hűvösebb napokon takaréktűzhelyünk platni felülete azonnali hőleadó felület.Fém vagy zománcozott főzőedényben levesek pörköltek forralt bor tea készítésére kiválóan alkalmasak.Többfunkciós kézzel épített tüzelő sütő főző berendezésünk egymástól függetlenül is használható miután a két tüzelőberendezés elzáró szakaszoló funkcióját a hőterhelésnek ellenálló samott bekötőelembe épített lemezből készült kéményzár pillangószelep biztosítja .


m12

Tömegkályha minimalizált méretben sütővel is építhető !

Építés technológiája teljesen megegyezik bármelyik nagyobb Tömegkályhájával. A köpenyfal hat centiméter vastag kézi vetésű téglából lett gyártva a sarkokat enyhén ívesre formáztuk.A tűztere 25 cm széles 40 cm mély . A belső mag a hőakkumulátor húsz sor magasan 25x10x6 cm samott téglából épült. A kályha belső szerkezete cserép bélelést kapott.

Tömegkályha két oldalán meleg ülőkével fűtött paddal !


Tömegkályha fűtött szunyókálós fekhellyel a gyerekek legnagyobb örömére !

A tömegkályha két helység közé épült így építése bonyolultabb mivel nem körbejárható a kályha. Fűtés szempontjából hatékonyabb ugyanis egyszerre két helységet lát el jótékony melegével.Az étkező felől tápláljuk az asztal köré ülve láthatóvá válik az élő tűz ahogy kifolyik az üvegablakon ,és a kétgyerekes család külön kérésére a homlokoldal mögött két oldalról hátraszalad a megemelt ülőrész,az oly hívogató kellemes zug ahol a mesében a macskák is összeg gömbölyödve melegszenek.

 

Kör alakú tömegkályha segédkéménnyel!

A hagyományos álló hasáb és négyszög alakú kályha formától eltérően a tömegkályha épülhet kör alakú,hengeres formavilágban is.A kályha száját és a mini kemencénket samott téglapárkánnyal tettük hangsúlyosabbá.
Kiegészítő elemként fekhely kapcsolódik ami pórusbeton tégla felhasználásával épült.

m5m6m7

Mire figyeljünk a tömegkályha építés és tervezési szakaszában ?
Tömegkályha építés alapfeltétele a megfelelő vasbeton hálóval erősített beton alap.A statikai terhelhetőséget fontos megvizsgálni,ugyanis ezek a kályhák három négyezer kilogramm per négyzetméter súlyúak.!

Tömegkályha névleges teljesítménye 1m2 fűtő felületet 0,5 kW

Tömegkályha ha jól van méretezve alkalmas egy megfelelő hőszigetelésű átlagos méretű családi ház fűtési igényeinek kielégítésére.A kályha ideális működéséhez fontos a megfelelő elhelyezés, jótékony hatása legjobban a középre építésnél érezhető ugyanis négy oldaláróla nagy felületű szelíd egyenletesen sugárzó hő épület egészségügyi szempontból tökéletes..

Miért válasszunk üveges kályhaajtót?

A tűz folyamatos változás a halmazállapotok között, látható, de megérinthetetlen folyamat Masszív, hosszú élettartamú öntvény tűztérajtóval láthatóvá válik.Az üvegfelületen a sugárzó hő miatt a begyújtást követően azonnal érezhető a meleg. Egy karosszékből nézhetjük a lobogó tüzet ahogy kifolyik az üvegablakon keresztül felmozog a sütőtérbe és körbetáncolja .

A fa hasogatás miértje:

A hasogatással két fontos dolgot teszünk meg egy csapásra. Növeljük a fa felületét a tömegéhez képest, vagyis a egy kb. 2 kilogramm tömegű hengeres fahasábot ha kettéválasztunk, akkor két darab 1 kilogrammos fél hasábot kapunk, de a felületüket megnöveltük.Ezáltal a fa gyorsabban szárad, ami igen fontos tényező.A másik fontos dolog amiért hasznos a hasogatás, hogy a fa égetése során nagyobb felületen találkozik a levegő oxigénjével, és tökéletesebb égést, jobb hatásfokot kapunk ezáltal.

Fontos megjegyezni !! Tüzelőanyag vásárlás !

Ha nem száradt ki a tűzifa, akkor elégetésekor vízgőz keletkezik, ami megterheli a kályhát,kéményt (kátrányosodást) okoz.
A fából kinyert energia a kéményen keresztül távozik minimális hőleadás mellett A nedves fát eltüzelni gazdaságtalan és környezetkárosító.Megjegyezném a száraz fa fűtóérteke 15MJ/kg a frissen vágotté 7MJ/kg .Tehát a nedves tűzifa égetése pazarló,szennyezi környezetünket.

Mit jelent a szakaszos üzemidejű tömegkályha ?

A mai korszerű, fatüzelésű, hőtárolós tömegkályhák kétszeresen szakaszos üzeműek.Az égési ideje 15kg fának
körülbelül másfél két óra tehát ha napi egy betáplálással üzemeltetjük akkor 12 órás fűtési ciklussal számolhatunk.
Van egy fűtési üzemidő és egy hőleadó folyamat.Téli hideg napokon saját tapasztalatom szerint a napi két beüzemeléssel a leghatékonyabb tömegkályhánk működtetése.Összefoglalva tüzelünk bennük napi egy vagy két alkalommal másfél két órát
és sugárzó hő formájában egyenletesen fűtenek 12-24 órában majd újra kezdődik a folyamat.

Mit jelent a bió tűztér ?
A bió szó görög eredetű bizonyára mindenki emlékszik az iskolás éveiből a biosz szóra ami annyit jelent élet.!
A környezet tudatos szilárd tüzelés,fa tüzelés,modern előre gyártott, vagy a helyszínen samott téglából samott lapokból
épített bió tűzterekben történik.A tökéletes égéshez nem csupán a rostély felületen biztosítjuk a levegőt..
A bio tüzérben a nagyobb hatásfok elérése érdekében a tűzszekrény hátoldalán,oldalfalain, több ponton méretezett
réseken keresztül áramoltatjuk a levegőt. A tűztér ajtó elé üvegöblítő nyílás kerül így nem tud a korom lerakodni.
A fa gázok égése, a tűz látványa ahogy kifolyik az üvegablakon keresztül a”bió” élettel teli élethez tartozó folyamat
láthatóvá válik..!!

Hogyan hasznosíthatjuk leghatékonyabban a fatüzelésből nyert energiát ?

Ha a tiszta égés titkát keresi, gondoljon a három legfőbb dologra: Idő, hőmérséklet, turbulencia. Az oxigénmolekuláknak és az égési gázoknak meg kell találniuk egymást, hogy reakcióba léphessenek. Ez olyan, mint a néptáncok bármelyike, amelyben a férfiak felsorakoznak az egyik fal mellett, velük szemben a nők a másiknál. Amikor a zene elindul, mindenki a táncparkettre özönlik, partnert keresve magának a másik nemből. Ahhoz, hogy mindenki megtalálja a párját, a zenének hosszúnak kell lennie (idő), és gyorsnak (hőmérséklet) a táncnak pedig vadnak (ez a turbulencia).
Egyszóval égető egységünk tüzelő berendezésünk kétkamrás samott felépítménnyel készül /hogy megőrizze a táncosokat
a magas/ hőmérsékleten /. A két kamra közt kialakított szűkület, örvény torok és a felső kamra íves kialakítása miatt a gázok egy forgó mozgásba kezdenek /turbulencia / a táncosok pörögnek forognak ropják a táncot ahogy mondani szokás.
A kétkamrás tűztérből felfelé majd a felső kamra két oldalán kialakított nyílásokon lefelé áramlik /idő /
A hamutér mögött egyesül majd a padkában kialakított járaton és segédkéményen keresztül a főkéménybe távozik..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás