Kemencés eszközök

emencés eszközök mire valók hogyan használjuk őket?

Kemencés eszközök hasznos kiegészítők

89 Szénvonó
Formailag egy saraboló kapához hasonlít.Régen kemény fából készítették használat előtt bevizezték nehogy meggyulladjon. A parázs és a tüzelőanyag mozgatására használatos eszköz.
A mai modern szénvonó
– trapéz méretekkel, saválló fejjel és köpűvel, esztergált 175-ös fanyéllel készül.

Piszkavas, piszkafa
Erre a célra régen akár egy megfelelő hosszúságú ág is tökéletesen megfelelt.A hosszú piszkafával a berakott tüzelőanyagot Égés közben fel lazíthatták,forgatták,a tökéletes égés érdekében.
A mai modern piszkavas tízes négyzetvasból kovácsolva 175 centiméteres fanyéllel ellátva készül, így biztonságosan a megégés veszélye nélkül igazgathatjuk vele a tüzünket.

88Péklapát
Nincs még egy olyan alapvető élelmiszer, amely minden áldott nap az asztalra kerül, s amelyhez annyi közmondás, hiedelem kötődik, mint a kenyér,a péklapát a kenyér bevetésére használatos eszköz. A hosszú nyelének köszönhetően a kemence teljes sütőfelületét jól kihasználhatjuk. A péklapát régen keményfa deszkából egy anyagból készült. A mai modern péklapát 35×40 centiméteres saválló lappal,köpűvel 175 centiméteres fanyéllel készül.

Kantavilla kantaszekér
A kantaszekér kerekein mozgatva kisebb nagyobb főzőedényeket juttatunk a kemencénkbe. A kantaszekér toldalék eleme a kantavilla ez lehet cserélhető különböző méretű villavégződésekkel a cserépedény méretéhez igazítva.Használatukkal nagy biztonsággal kiemelhetjük főzőedényeinket, a forró kemencéből. A mai modern kantaszekér nyolcas szénacél véggel köpűsen,szénacél kerekeken,175 centiméteres fa nyéllel készül.

Kemencés eszköztároló, gurulós kerekekkel
A kültéri kemencék hasznos kiegészítője, az eszközök praktikus tárolását biztosítja. Használatával a sütés főzés folyamata kellemes és hasznos egyszerű időtöltés egyben. Könnyen mozgatható, a hagyományos formák a régi idők hangulatát idézik.modernebb kivitelezésben.

112 113 114

Kemence belső-külső ajtó miből készül?
Mi az a /tévő/
A kemenceszáj lezárására szolgáló szerkezet, Régen agyagból készítették,félkörívesre formázták.A mai belső ajtók több féle megoldással készülhetnek. Ha szeretnénk követni a sütés főzés folyamatát akkor a belső ajtót hőálló üveg beépítésével készítjük.A belső ajtó mérete 45×45 centiméter. A beépítő keret 30×30 centiméteres szögvasból készül az ajtó stabil könnyű rögzítését a két oldalán túlnyúló lapos vas toldalék biztosítja.

Ezt a toldalék elemet besüllyesszük a tűztalajba és kiöntjük flexibilis ragasztóval.A felső íves kialakításnál lemezből téglatartó vendégoldal van kialakítva. Erre nagy biztonsággal ráhelyezhetjük a tűzteret lezáró tégláinkat. Nem kell fúrni faragni,barkácsolni sablont készíteni a beépítéshez.

A körbefutó derékszög alakú beépítőkeret a téglák oldal irányú elmozgását hivatott megakadályozni. A keret méreteit tartva lemezből készített,az alsó részén diszkréten kiképzett kis tartóra helyezve, a csuklósra készített fogantyúnál fogva lehet kitámasztani betámasztani. A kemence külső ajtó Mérete 50×50 centiméter.Kialakítása a belső ajtóval azonos. Két oldalra nyíló felületén díszítő elemekkel gazdagítva.

142 141 139 140

Parázsakna ajtó gyűjtőládával mire használjuk?
A parázs aknát lezáró ajtó mérete, 35 centiméter széles, 21 centiméter magas és 28 centiméter mély. A díszes ajtó gyakorlatilag egy téglahasáb formájú körbefutó szögvas keretre van ráépítve.Ezért beépítése nagyon egyszerű praktikus és gyors, beépítési segédanyagot nem igényel.A felnövekvő falazatba jól beilleszthető , nem kell kályhás dróttal vagy beépítő karommal rögzíteni, A jó forma kialakítása miatt egyszerűen ráhelyezzük a falazatra és éltégla fallal körbezárjuk.

 

 

Felül a parázsakna nyílásának takarásakor a nyílás tetszés szerint szűkíthető, a szögvas keretre helyezett falazóelemmel.
Kiegészítő elemként egy 28 centiméter széles, 21 centiméter magas, és 25 centiméter mély gyűjtőláda szolgál a  biztonságos használathoz.Ugyanis a szénvononkal akár a parazsat is bele húzhassuk a gyűjtőládánkba ,nagy biztonsággal a megégés veszélye nélkül.

93 94 95 143

Beépíthető sütődoboz mire használjuk?
Téglakályhák és takaréktűzhelyek /sparheltek,csikótűzhelyek/ hasznos kiegészítője.
Ezt a szerkezetet a tűzszekrény fölé építjük be, ezt a zárt dobozt a tűzszekrényből kilépő fűst gázok melegítik fel
így bennük sütni, főzni, és ételt melegíteni is tudunk.A fűst gázok körbejárják így tiszta fehér marad.
Innen a fehér sütős elnevezés.Minden kézi építésű tüzelőszerkezetbe beépíthető, így a sugárzó hő nyújtotta egyenletes hőérzet mellett,a fatüzelésű eszközökben készült étkek utánozhatatlan ízvilágát is élvezhessük.
Lehetőségünk van a sütő dobozban a hőmérséklet ellenőrzésére,így a menüsort jobban megtudjuk tervezni.
A hőmérő egy beépíthető szondából és az ebbe illeszkedő mérő egységből áll. Nagyon fontos, hogy a mérőszondát, csak a tűz leégése után helyezzük be ugyanis ez a szerkezet 500 fokig mér de a tűz heves égési szakaszában ennél nagyobb kilépő füstgázhőmérséklet is kialakulhat, ez a helytelen használat a szonda tönkremenetelét is eredményezheti.

96 97 98

Beépíthető grill, hogyan kell beépíteni?
A kialakítás nagy formai szabadságot biztosít, akár egy kemence mellé kiegészítő elemként,de körbe falazva, egy kis kéménnyel a kertünk udvarunk éköve lehet.A hőtartást a tűztalajként illetve a körítő falazatként a samott tégla biztosítja.
A faszenes grillezés egy családi program és élmény az egész család számára.

101 122 123 124

 

Mindenkinek ajánlom akik szeretik a füstös ízeket, és nem bánják,hogy egy kicsit hosszabb a sütés folyamata. és az
előkészületi idő. A beépíthető grill, két  emeletes, a meglévő samottfalon vízszintes síkban u alakban ülő 40×52 cm-es szögvaskeretre hegesztett 2 db rácstartó és 1 db tepsitartóval. A grill rács anyaga felcsiszolt szénacél pálcák 8 milliméteres  külső kerethez egyenlő osztásban 4 milliméteres pálcák hegesztve, a rács közepén végigfutó erősítéssel!
A csiszolást követően barnított felületet kap! Az alsó részen felcsiszolt szénacél lemezből készített tepsi helyezkedik el, melynek funkciója lehet faszéntartó, illetve hússütő is, e miatt festetlen- csak csiszolt állagú.
A rácsok és a tepsi is szögvas sínen csúsztatható kialakítású! A sínek belső felületei csiszolt festetlen kialakítással kerülnek legyártásra.

 

Malacsütő tepsi fedővel
– pizza illetve malacsütésre tepsik, fedővel. Az íves kialakítás miatt a meleg körbeforog, a lecsapódó folyadék
visszajut a tepsibe. Kiválóan alkalmas mindenféle süthető húsok sütésére.
Tepsi mérete 60centiméterhosszú, 34centiméter széles, 10centiméter magas. Az íves sütőfedél mérete 60x35x17 centiméter.
Kisebb méretű tepsi 40x22x5 centiméter.Az íves sütőfedele 41×23,5×10 centiméter.

 

0

Hogyan kell a kemencében malacot sütni?
Az év első napján, akár első óráiban, fontos, hogy együnk malacot és lencsét. A hagyomány szerint ugyanis a malac kitúrja a szerencséket, a lencse pedig bőséget hoz.A sütés folyamata három négy óráig is eltarthat,ennek fűvényében kell a tüzelőanyag mennyiségét meghatározni.
Minden kemence más ezt csak tapasztalati uton a befűtés ritmusával és a tűzelőanyag mennyiségének helyes megválasztásával tudjuk elérni.

104 105 106 107

Hogyan készítsük el kerti bográcsozónkat szalonna sütő helyünket?
Ha lehetőségünk van arra hogy saját kertünkben sütögető helyet alakítsunk ki akkor azt az alábbiak szerint tegyük. Először is minden építménynek erős megbízható alapra van szüksége. Készítsünk egy 10 centiméter vastag beton alapot 15×15 vasbeton háló megerősítéssel.

K

Kut téglából a körívet megtudjuk formázni ha nincs akkor a bontott téglánkat átlósan elszeleteljük így alkalmas lesz erre a célra. A bográcsozó hely méretét a család illetve a baráti kör létszámához igazítjuk. Fontos ,hogy a nyárson sütés ideje alatt mindenki kényelmesen elférjen a tűz körül. Ha bográcsban is szeretnénk főzni,egy háromlábú állványt láncos végződéssel,illetve ha falazat toldalék elemeként építjük meg akkor a tűz fölé beforgatható karos tartót építhetünk be. A bográcsos főzéshez, folyamatos közepes méretű tűzre lesz szükségünk amelyet száraz fával táplálunk.

115 125 126 144

Kemencés szánkó mit jelent és hogyan használjuk?
A kemencés szánkó vasból készül , a tepsi és a kemence száj méreteihez igazítva. Használatával lehetőség nyílik a parázs ágyon sütésre két három szintesre is elkészíthető így egyszerre többféle  étel készíthető.Fontos ha parázságyon sütünk a kemence belső ajtót /tévőt/ résnyire nyitva kell hagyni mert az égés ezen szakaszában is szükség van minimális levegő ellátásra.

128 129 130

Manapság mindenki pizzát süt, virágkorát éli a pizza házhoz-szállítás, mégis minden pizza más és más. De a fa tüzelésű kemencében sült pizzának nincs párja…A kemencében parázs mellett sütve a legfinomabb. Körben parázs, középen sül a pizza. A parázshoz közelebb sütve hamarabb pirul.
A kemenés szánkó használatával egy időben nyolc pizza készíthető!!

157 158 159 0160

Sütőajtó mire használjuk?
A kézi építésű tüzelőberendezéseknél /tömegkályha, takaréktűzhely/ lehetőség van sütő kialakítására. Ez samott téglából készül.
Lehet úgynevezett fehér sütő, a tűztér felett helyezkedik el zárt rendszerű nincs közvetlen kapcsolata a tűztérrel. Ezért a fehér sütő elnevezés.A tűzszekrény két oldalán kilépő gázok körbeölelik felmelegítik. Ha az égésterméket a tüzérből egy épített csatornaszakaszon a tűzszekrény felett samott téglából épített sütőbe vezetjük fekete sütőnek nevezzük. Ennek a lezárására használatos eszköz a sütőajtó!

134 131 132 133

Kézműves takaréktűzhely, sparhelt, sütőajtó hővédőpajzzsal !

A sütő ajtó külső mérete 33x53cm.
A szabad nyílás,beadó nyílás 40x25cm.

A kovácsolt vas elemekkel díszített ajtó két centiméteres szigetelő lappal bélelve
biztosítja a hőtartást. A felső íves kialakításnál téglatartó vendégoldal készült erre
nagy biztonsággal ráhelyezhetjük a tűzteret lezáró samott tégláinkat.
A fogantyúra porcelán gombocska került a kényelmes használat segítésére.
Az ajtó rögzítése a szögvas kereten kétoldalt süllyesztett furaton hilti szalagos megoldással
kapcsoljuk a felnövekvő falazathoz.

Öntvény platni beépítő keret-mire használjuk?

A kézi építésű tüzelőberendezések /tömegkályha,takaréktűzhely/legfontosabb része a tűztér amiben szilárd tüzelőanyagot égetünk. Kiépítése történhet úgy hogy a tűzteret a beépítő kerettel fedjük aminek a mérete illeszkedik az öntvény főzőlap méretével. A főzőlap gyors hő sugárzó felület akár több is egymás mellé építhető!

135 136 137 138

Kémény elzáró szelep mi célból  használjuk?
Az elzáró rekesz a tömegkályha és a takaréktűzhely, hátsó kéményes kemencék legfontosabb szerkezeti elemei.

Miért?
A tűz leégése után /amikor már parázs sincs/ a kémény és a kályhatest közötti kapcsolatot az elzáró rekesszel megszüntetjük. Így a megtermelt hőt a kályhatestben tartjuk.Az elzáró szelep mindig a kéménykürtő keresztmetszetével azonos méretű!

145 146 147 148

Tisztító dugó beépítése, használata!
A fa tüzelésénél megjelenik a hamu a füstgázokat vezető csatornaszakaszokban. Hogy ezt tisztítani tudjuk a kályhatest talpazati részébe a felnövekvő falazatra agyag habarcs rögzítéssel a tömegkályha homlok oldalára kettő az oldalfalakra egy -egy acélból készült zárható fedeles tisztítót építünk be. Egyéb rögzítési technológia alkalmazást nem igényel, mert elem magas illeszkedik a tégla méretéhez! A fedél eltávolítása után a tömegkályhánk egy kandalló porszívóval könnyedén tisztíthatóvá válik!  Ezt a műveletet a fűtési szezon előtt érdemes elvégezni. De tapasztalataim szerint a tömegkályhákban a magas hőmérsékletű tiszta égés miatt nagyon kevés hamu keletkezik! A fotón az előző napi használatból visszamaradt hamu látható! A hamuzó ládát három naponta kell üríteni! Mérete 18x30x8cm.

149 150 151 152

Tömegkályha fontos eleme üveges öntvény kályhaajtó!
Miért válasszuk ezt?
A kézi építésű berendezések /tömegkályha takaréktűzhely kemence/legfontosabb része a tűztér  amelyben a szilárd tüzelőanyagot égetjük. Méretét a fűtési rendszer és a kályha mérete határozza meg. A tűztér a kályha legnagyobb hőmérsékletű része,építése mindig tűzálló anyagok felhasználásával történik.!
A tűz folyamatos változás a halmazállapotok között, látható, de megérinthetetlen folyamat. Masszív, hosszú élettartamú öntvény tűztérajtóval láthatóvá válik.Az üvegfelületen a sugárzó hő miatt a begyújtást követően azonnal érezhető a meleg. Nagy üveges kályhaajtó mérete 35x47cm. hamuajtó mérete 34×20 cm. Tartozéknét ajánlom a 18x30x8cm hamuzóládát amibe kényelmesen a rostély kiemelése után a hamut a tűztalajról bele söpörhetjük!

153 154 155 156