Kemencés eszközök

Kézműves kemencés eszközök és kiegészítők, takaréktűzhely vasalatok, rostélyok,kandalló szellőzőrácsok !

Egyedi, kézzel készített és minőségi termékek kétkezi fáradságos munkával, gondos lakatosmester műhelyéből.!
Közös gondolkodásból a praktikum ,a könnyen beépíthetőség, és a jól használhatóság jegyében születtek az alábbi kemencés
kályhás,kandallós eszközök. Igyekeztünk legjobb tudásunkat tapasztalatainkat megjelentetni,nem kívánunk versenyezni senkivel és nem állítjuk hogy a mi termékeink a legjobbak.!

Mobil grillező egy meglévő kéménybe ami éveken keresztül nem volt kihasználva.!

 

Kemencés eszközök hasznos kiegészítők

89 Szénvonó
Formailag egy saraboló kapához hasonlít.Régen kemény fából készítették használat előtt bevizezték nehogy meggyulladjon. A parázs és a tüzelőanyag mozgatására használatos eszköz.
A mai modern szénvonó
– trapéz méretekkel, saválló fejjel és köpűvel, esztergált 175-ös fanyéllel készül.

Piszkavas, piszkafa
Erre a célra régen akár egy megfelelő hosszúságú ág is tökéletesen megfelelt.A hosszú piszkafával a berakott tüzelőanyagot Égés közben fel lazíthatták,forgatták,a tökéletes égés érdekében.
A mai modern piszkavas tízes négyzetvasból kovácsolva 175 centiméteres fanyéllel ellátva készül, így biztonságosan a megégés veszélye nélkül igazgathatjuk vele a tüzünket.

88Péklapát
Nincs még egy olyan alapvető élelmiszer, amely minden áldott nap az asztalra kerül, s amelyhez annyi közmondás, hiedelem kötődik, mint a kenyér,a péklapát a kenyér bevetésére használatos eszköz. A hosszú nyelének köszönhetően a kemence teljes sütőfelületét jól kihasználhatjuk. A péklapát régen keményfa deszkából egy anyagból készült. A mai modern péklapát 35×40 centiméteres saválló lappal,köpűvel 175 centiméteres fanyéllel készül.

Kantavilla kantaszekér
A kantaszekér kerekein mozgatva kisebb nagyobb főzőedényeket juttatunk a kemencénkbe. A kantaszekér toldalék eleme a kantavilla ez lehet cserélhető különböző méretű villavégződésekkel a cserépedény méretéhez igazítva.Használatukkal nagy biztonsággal kiemelhetjük főzőedényeinket, a forró kemencéből. A mai modern kantaszekér nyolcas szénacél véggel köpűsen,szénacél kerekeken,175 centiméteres fa nyéllel készül.

Kemencés eszköztároló, gurulós kerekekkel
A kültéri kemencék hasznos kiegészítője, az eszközök praktikus tárolását biztosítja. Használatával a sütés főzés folyamata kellemes és hasznos egyszerű időtöltés egyben. Könnyen mozgatható, a hagyományos formák a régi idők hangulatát idézik.modernebb kivitelezésben.

112 113 114

Kemence belső-külső ajtó miből készül?
Mi az a /tévő/
A kemenceszáj lezárására szolgáló szerkezet, Régen agyagból készítették,félkörívesre formázták.A mai belső ajtók több féle megoldással készülhetnek. Ha szeretnénk követni a sütés főzés folyamatát akkor a belső ajtót hőálló üveg beépítésével készítjük.A belső ajtó mérete 45×45 centiméter. A beépítő keret 30×30 centiméteres szögvasból készül az ajtó stabil könnyű rögzítését a két oldalán túlnyúló lapos vas toldalék biztosítja.

Ezt a toldalék elemet besüllyesszük a tűztalajba és kiöntjük flexibilis ragasztóval.A felső íves kialakításnál lemezből téglatartó vendégoldal van kialakítva. Erre nagy biztonsággal ráhelyezhetjük a tűzteret lezáró tégláinkat. Nem kell fúrni faragni,barkácsolni sablont készíteni a beépítéshez.

A körbefutó derékszög alakú beépítőkeret a téglák oldal irányú elmozgását hivatott megakadályozni. A keret méreteit tartva lemezből készített,az alsó részén diszkréten kiképzett kis tartóra helyezve, a csuklósra készített fogantyúnál fogva lehet kitámasztani betámasztani. A kemence külső ajtó Mérete 50×50 centiméter.Kialakítása a belső ajtóval azonos. Két oldalra nyíló felületén díszítő elemekkel gazdagítva.

142 141 139 140

Kemence hamuzóajtó  gyűjtőládával mire használjuk?
A parázs aknát lezáró ajtó mérete, 35 centiméter széles, 21 centiméter magas és 28 centiméter mély. A díszes ajtó gyakorlatilag egy téglahasáb formájú körbefutó szögvas keretre van ráépítve.Ezért beépítése nagyon egyszerű praktikus és gyors, beépítési segédanyagot nem igényel.A felnövekvő falazatba jól beilleszthető , nem kell kályhás dróttal vagy beépítő karommal rögzíteni, A jó forma kialakítása miatt egyszerűen ráhelyezzük a falazatra és éltégla fallal körbezárjuk.

 

 

Felül a parázsakna nyílásának takarásakor a nyílás tetszés szerint szűkíthető, a szögvas keretre helyezett falazóelemmel.
Kiegészítő elemként egy 28 centiméter széles, 21 centiméter magas, és 25 centiméter mély gyűjtőláda szolgál a  biztonságos használathoz.Ugyanis a szénvononkal akár a parazsat is bele húzhassuk a gyűjtőládánkba ,nagy biztonsággal a megégés veszélye nélkül.

93 94 95 143

Beépíthető sütődoboz mire használjuk?
Téglakályhák és takaréktűzhelyek /sparheltek,csikótűzhelyek/ hasznos kiegészítője.
Ezt a szerkezetet a tűzszekrény fölé építjük be, ezt a zárt dobozt a tűzszekrényből kilépő fűst gázok melegítik fel
így bennük sütni, főzni, és ételt melegíteni is tudunk.A fűst gázok körbejárják így tiszta fehér marad.
Innen a fehér sütős elnevezés.Minden kézi építésű tüzelőszerkezetbe beépíthető, így a sugárzó hő nyújtotta egyenletes hőérzet mellett,a fatüzelésű eszközökben készült étkek utánozhatatlan ízvilágát is élvezhessük.
Lehetőségünk van a sütő dobozban a hőmérséklet ellenőrzésére,így a menüsort jobban megtudjuk tervezni.
A hőmérő egy beépíthető szondából és az ebbe illeszkedő mérő egységből áll. Nagyon fontos, hogy a mérőszondát, csak a tűz leégése után helyezzük be ugyanis ez a szerkezet 500 fokig mér de a tűz heves égési szakaszában ennél nagyobb kilépő füstgázhőmérséklet is kialakulhat, ez a helytelen használat a szonda tönkremenetelét is eredményezheti.

96 97 98

Beépíthető grill, hogyan kell beépíteni?
A kialakítás nagy formai szabadságot biztosít, akár egy kemence mellé kiegészítő elemként,de körbe falazva, egy kis kéménnyel a kertünk udvarunk éköve lehet.A hőtartást a tűztalajként illetve a körítő falazatként a samott tégla biztosítja.
A faszenes grillezés egy családi program és élmény az egész család számára.

101 122 123 124

 

Mindenkinek ajánlom akik szeretik a füstös ízeket, és nem bánják,hogy egy kicsit hosszabb a sütés folyamata. és az
előkészületi idő. A beépíthető grill, két  emeletes, a meglévő samottfalon vízszintes síkban u alakban ülő 40×52 cm-es szögvaskeretre hegesztett 2 db rácstartó és 1 db tepsitartóval. A grill rács anyaga felcsiszolt szénacél pálcák 8 milliméteres  külső kerethez egyenlő osztásban 4 milliméteres pálcák hegesztve, a rács közepén végigfutó erősítéssel!
A csiszolást követően barnított felületet kap! Az alsó részen felcsiszolt szénacél lemezből készített tepsi helyezkedik el, melynek funkciója lehet faszéntartó, illetve hússütő is, e miatt festetlen- csak csiszolt állagú.
A rácsok és a tepsi is szögvas sínen csúsztatható kialakítású! A sínek belső felületei csiszolt festetlen kialakítással kerülnek legyártásra.

 

Malacsütő tepsi fedővel
– pizza illetve malacsütésre tepsik, fedővel. Az íves kialakítás miatt a meleg körbeforog, a lecsapódó folyadék
visszajut a tepsibe. Kiválóan alkalmas mindenféle süthető húsok sütésére.
Tepsi mérete 60centiméterhosszú, 34centiméter széles, 10centiméter magas. Az íves sütőfedél mérete 60x35x17 centiméter.
Kisebb méretű tepsi 40x22x5 centiméter.Az íves sütőfedele 41×23,5×10 centiméter.

 

0

Hogyan kell a kemencében malacot sütni?
Az év első napján, akár első óráiban, fontos, hogy együnk malacot és lencsét. A hagyomány szerint ugyanis a malac kitúrja a szerencséket, a lencse pedig bőséget hoz.A sütés folyamata három négy óráig is eltarthat,ennek fűvényében kell a tüzelőanyag mennyiségét meghatározni.
Minden kemence más ezt csak tapasztalati uton a befűtés ritmusával és a tűzelőanyag mennyiségének helyes megválasztásával tudjuk elérni.

104 105 106 107

Acél beépíthető forgathatós bográcstartó kovácsoltvas díszítéssel .

Tűzrakó,bográcsozó helyek kényelmes esztétikus megjelenésű, és nem mellesleg nagy teherbírású kiegészítő eleme ez a vasszerkezet.Különböző méretekben gyártódik így segítve elő a tökéletes főzést a bográcsban..Beépítés az egymásba csúszó acélcsövet bebetonozzuk.A kar mozgatható csavarral rögzíthető

 

 

 

Hogyan készítsük el kerti bográcsozónkat szalonna sütő helyünket?
Ha lehetőségünk van arra hogy saját kertünkben sütögető helyet alakítsunk ki akkor azt az alábbiak szerint tegyük. Először is minden építménynek erős megbízható alapra van szüksége. Készítsünk egy 10 centiméter vastag beton alapot 15×15 vasbeton háló megerősítéssel.

K

Kut téglából a körívet megtudjuk formázni ha nincs akkor a bontott téglánkat átlósan elszeleteljük így alkalmas lesz erre a célra. A bográcsozó hely méretét a család illetve a baráti kör létszámához igazítjuk. Fontos ,hogy a nyárson sütés ideje alatt mindenki kényelmesen elférjen a tűz körül. Ha bográcsban is szeretnénk főzni,egy háromlábú állványt láncos végződéssel,illetve ha falazat toldalék elemeként építjük meg akkor a tűz fölé beforgatható karos tartót építhetünk be. A bográcsos főzéshez, folyamatos közepes méretű tűzre lesz szükségünk amelyet száraz fával táplálunk.

115 125 126 144

Kemencés szánkó mit jelent és hogyan használjuk?
A kemencés szánkó vasból készül , a tepsi és a kemence száj méreteihez igazítva. Használatával lehetőség nyílik a parázs ágyon sütésre két három szintesre is elkészíthető így egyszerre többféle  étel készíthető.Fontos ha parázságyon sütünk a kemence belső ajtót /tévőt/ résnyire nyitva kell hagyni mert az égés ezen szakaszában is szükség van minimális levegő ellátásra.

128 129 130

Manapság mindenki pizzát süt, virágkorát éli a pizza házhoz-szállítás, mégis minden pizza más és más. De a fa tüzelésű kemencében sült pizzának nincs párja…A kemencében parázs mellett sütve a legfinomabb. Körben parázs, középen sül a pizza. A parázshoz közelebb sütve hamarabb pirul.
A kemenés szánkó használatával egy időben nyolc pizza készíthető!!

157 158 159 0160

Sütőajtó mire használjuk?
A kézi építésű tüzelőberendezéseknél /tömegkályha, takaréktűzhely/ lehetőség van sütő kialakítására. Ez samott téglából készül.
Lehet úgynevezett fehér sütő, a tűztér felett helyezkedik el zárt rendszerű nincs közvetlen kapcsolata a tűztérrel. Ezért a fehér sütő elnevezés.A tűzszekrény két oldalán kilépő gázok körbeölelik felmelegítik. Ha az égésterméket a tüzérből egy épített csatornaszakaszon a tűzszekrény felett samott téglából épített sütőbe vezetjük fekete sütőnek nevezzük. Ennek a lezárására használatos eszköz a sütőajtó!

134 131 132 133

Kézműves takaréktűzhely, sparhelt, sütőajtó hővédőpajzzsal !

A sütő ajtó külső mérete 33x53cm.
A szabad nyílás,beadó nyílás 40x25cm.

A kovácsolt vas elemekkel díszített ajtó két centiméteres szigetelő lappal bélelve
biztosítja a hőtartást. A felső íves kialakításnál téglatartó vendégoldal készült erre
nagy biztonsággal ráhelyezhetjük a tűzteret lezáró samott tégláinkat.
A fogantyúra porcelán gombocska került a kényelmes használat segítésére.
Az ajtó rögzítése a szögvas kereten kétoldalt süllyesztett furaton hilti szalagos megoldással
kapcsoljuk a felnövekvő falazathoz.

Öntvény platni beépítő keret-mire használjuk?

A kézi építésű tüzelőberendezések /tömegkályha,takaréktűzhely/legfontosabb része a tűztér amiben szilárd tüzelőanyagot égetünk. Kiépítése történhet úgy hogy a tűzteret a beépítő kerettel fedjük aminek a mérete illeszkedik az öntvény főzőlap méretével. A főzőlap gyors hő sugárzó felület akár több is egymás mellé építhető!

135 136 137 138

Kémény elzáró szelep mi célból  használjuk?
Az elzáró rekesz a tömegkályha és a takaréktűzhely, hátsó kéményes kemencék legfontosabb szerkezeti elemei.

Miért?
A tűz leégése után /amikor már parázs sincs/ a kémény és a kályhatest közötti kapcsolatot az elzáró rekesszel megszüntetjük. Így a megtermelt hőt a kályhatestben tartjuk.Az elzáró szelep mindig a kéménykürtő keresztmetszetével azonos méretű!

145 146 147 148

Tisztító dugó beépítése, használata!
A fa tüzelésénél megjelenik a hamu a füstgázokat vezető csatornaszakaszokban. Hogy ezt tisztítani tudjuk a kályhatest talpazati részébe a felnövekvő falazatra agyag habarcs rögzítéssel a tömegkályha homlok oldalára kettő az oldalfalakra egy -egy acélból készült zárható fedeles tisztítót építünk be. Egyéb rögzítési technológia alkalmazást nem igényel, mert elem magas illeszkedik a tégla méretéhez! A fedél eltávolítása után a tömegkályhánk egy kandalló porszívóval könnyedén tisztíthatóvá válik!  Ezt a műveletet a fűtési szezon előtt érdemes elvégezni. De tapasztalataim szerint a tömegkályhákban a magas hőmérsékletű tiszta égés miatt nagyon kevés hamu keletkezik! A fotón az előző napi használatból visszamaradt hamu látható! A hamuzó ládát három naponta kell üríteni! Mérete 18x30x8cm.

150151152

Tömegkályha fontos eleme üveges öntvény kályhaajtó!
Miért válasszuk ezt?
A kézi építésű berendezések /tömegkályha takaréktűzhely kemence/legfontosabb része a tűztér  amelyben a szilárd tüzelőanyagot égetjük. Méretét a fűtési rendszer és a kályha mérete határozza meg. A tűztér a kályha legnagyobb hőmérsékletű része,építése mindig tűzálló anyagok felhasználásával történik.!
A tűz folyamatos változás a halmazállapotok között, látható, de megérinthetetlen folyamat. Masszív, hosszú élettartamú öntvény tűztérajtóval láthatóvá válik.Az üvegfelületen a sugárzó hő miatt a begyújtást követően azonnal érezhető a meleg. Nagy üveges kályhaajtó mérete 35x47cm. hamuajtó mérete 34×20 cm. Tartozéknét ajánlom a 18x30x8cm hamuzóládát amibe kényelmesen a rostély kiemelése után a hamut a tűztalajról bele söpörhetjük!

153 155156

Tömegkályha ,téglakályha sütő magasító / kemencés szánkó kemence szán /

A téli időszakban  egyesek csak feltekerik a radiátort, míg mások tüzet gyújtanak a kandallóban vagy a kályhában! A pattogó tűz  ,a látványos lángok az elégett fa után akár kandallóban is parázs ágyon a szánkó munka névre hallgató eszközzel,végtelen variációban tésztaféléket,húsokat, süthetünk főzhetünk samottból készült tűzterünkben sütőnkben.A samott jótékony hatása egyenletesen adja vissza a hőt a benne készült ételek ropogósak , a húsok omlósak, az ízek összeforrnak. A kályhás szánkó a samott téglából épült mini kemence /másodlagos égéstér / méretéhez gyártódott.

 

 

Pizza forma teflon bevonattal három emeletes kemence magasítóval !

Ha igazán finom ropogós pizzát szeretnél szükséged lesz erre az eszközre a vastag és a vékony tésztás verziót is könnyebb megformázni és előkészíteni miden sütés előtt kenjük be zsiradékkal.A kemencés szánkó, kemence magasító használatával egyidőben szánonként három pizza sül.
A szett ára 9990 ft ami tartalmaz egy db szénacélból készült háromszintes kemencés magasítót
és három darab 26cm átmérőjű teflon bevonatos pizza formát.!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kézműves kandalló szellőzőrács.beszellőző-kiszellőző kandalló szellőzőrács !

A légfűtésű kandallók elengedhetetlen kelléke a szellőzőrács. A szellőzőrácsok biztosítják a megfelelő, a kandalló alsó részén a beszellőzést és a felső részen a kiszellőzést. Ez a konvekciós gravitációs fűtés alapelve.
Működésük ha helyesen és szakszerűen vannak beépítve: Az öntvény tűzterek, felfűtik a levegőjét annak a helységnek közvetlenül ahol a kandalló található. Mivel a berendezés a gravitációs légfűtés elvén működik, nagyon jól elosztja a meleget a szoba minden pontjára. Az alul két oldalon  telepített beszellőző rácson a hideg levegő beáramlik, összekeveredik a betét által kibocsájtott meleg levegővel, részecskéi kitágulnak így a melegebb levegő felfelé törekvése miatt kialakul egy felfelé tartó áramlás. A  meleg levegő a füstkamrán,füsternyőn elhelyezett kiszellőzőn keresztül jut a légtérbe. !

Rostély öntöttvas tűzrács !

Szilárd tüzelőanyagok elégetése jellemzően rostélytüzeléssel történik. A tüzelőanyag a tűztérben begyullad, elég, a hamu és salak pedig lehullik a rostélyról.A rostélyt úgy kell elhelyezni, hogy könnyen kiemelhető legyen és hogy a felmelegedéskor fellépő hőtágulásra szabadon kiterjedhessen. Ezért kell minden oldalon három négy milliméter hézagot hagyni.

Acél borona sütő igazi magyar találmány a tárcsa !

Kerti sütögetés nélkülözhetetlen eszköze.  Mezőgazdaságban használatos eszközből gyártódik enyhén domború három lábon ami lecsavarozható de lehet fixen is két oldalán fa fogantyúval. A betáplálás lehet fa vagy gázüzemű ez utóbbinál talán jobban szabályozhatjuk a sütő erőt. A sütőtárcsa titka abban rejlik, hogy a közepén összegyűlt szaftban megforgatjuk a húst, majd kihúzzuk a szélére sülni.Készíthetünk benne halakat, kolbászt, vagy bármit, amit megkívánunk.
Sütés után alaposan el kell súrolni, és a sütőfelületet rozsdásodás ellen kevés étolajjal átkenni, egyéb törődést nem igényel.!

.

Kézműves egyedi kézzel gyártott,bortartók lakberendezési tárgyak !

Abban bizonyára egyetértünk hogy a legáltalánosabb ajándék férfiaknak egy üveg bor .Szinte minden alkalomra adható hatalmas a választék A borkóstolás izgalmas és elegáns folyamat különleges ajándék ha ezen a retró motoron adod át.Biztos nem lesz olyan hoztam is meg nem is érzése boldog tulajdonosának.

Kézműves egyedi kézzel gyártott, lakberendezési tárgyak !

Kényelem a házban betűk formájában megjelenő falra szerelhető kulcstartó Ha a kulcsoknak sehol nincs helyük.hogy ne keljen keresgélni idegeskedni….egy kis dolog ami kényelmesebbé teszi a mindennapokat.!!

Kandalló javítás tűzszekrény felújítás !!

Vállalom vaskályhák sparheltek tűzterének ujra samottozását.
Szakszerű javítását.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Scroll to Top

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás